Варна. На 1 юли 2009 година в клиниката по нуклеарна

...
Варна. На 1 юли 2009 година в клиниката по нуклеарна
Коментари Харесай

Варна: Над 20 000 пациента са минали през PET скенера в УМБАЛ „Св. Марина“ за 10 години

Варна. На 1 юли 2009 година в клиниката по ядрена медицина в УМБАЛ „ Св. Марина " бе проучен първият пациент в България с по този начин наречения PET скенер или позиторно-емисионен томограф, с което става пионер в тази активност в страната. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна . По това време процедурата към този момент е общоприетоо диагностично проучване във водещите медицински центрове в Европа и по света. В Съединени американски щати да вземем за пример се организират над 2 милиона процедури всяка година. За тези 10 години екипът от лекари, физици и медицински сестри придобива скъп клиничен опит, а проучването е направено на повече от 20 000 пациента от цялата страна.
„ PET/CT сканирането е основано на най-съвременна технология, която ни оказва помощ да диагностицираме огнищата на рак, с цел да може да се сформира проект за неотложно лекуване на пациентите. Спасили сме доста човешки животи за тези 10 години, поради високата точност на проучването, което локализира огнището на болестта и демонстрира разспространението му в човешкото тяло ". Това изясни доцент Борислав Чаушев от Клиниката по ядрена медицина в УМБАЛ „ Св. Марина ".
Най-голям % от проучванията са направени при пациенти с разнообразни тумори - белодробен рак, колоректален рак, рак на гърдата, кожата, костите, или храносмилателната система, хематологични болести и други онкологични болести. Апаратът се употребява обаче и в неврологията при проучвания за болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон или при търсене на епилептично огнище. Тъй като сме единствената болница, която разполага с PET/CT скенер в Източна България, одобряваме пациенти от Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово. Чести са случаите, в които идват пациенти от цялата страна, даже от по-отдалечени обитаеми места, добавя доцент Чаушев.
Доц. Чаушев уточни, че първоначално лекари и пациенти са чакали да кацне самолетът с радиофармацевтика (контрастното вещество), нужен за проучването, а към този момент повече от 5 години болница „ Св. Марина " разполага със личен циклотронен комплекс, в който се създава.
Доц. Чаушев обясни главните неща, които вълнуват онкоболните пациенти във връзка с тази значима диагностична процедура.
PET или позиторно-емисионната томография е образна диагностика, която медиците организират за инспекция на някои болести. PET сканирането разрешава на лекарите да схванат дали е налице заболяване от една страна, само че също и да употребяват информацията за обмисляне на лечението, наблюдаване на положението и инспекция на това, по какъв начин се движи лекуването.
PET сканирането се употребява като медицински способ, с цел да покаже съществуващи или евентуални проблеми на клетъчно равнище. Това оказва помощ на лекарите да открият и диагностицират комплицирани систематични болести като рак и мозъчни болести.
Това се случва, тъй като при проучването се употребяват бързоразпадащи се радиоктивни маркери, които попадат в органите и тъканите, а при някои заболявания има високо равнище на метаболитна интензивност. Например раковите кафези гълтам огромно количество от веществото и по тази причина на екрана те са блестящо осветени. Така лекарите могат да употребяват проучването за разкриване на първичното огнище на рака, неговите метастази, наблюдават неговата експанзията и управляват успеваемостта от лекуването на заболяването.
PET сканирането в УМБАЛ „ Св. Марина " се прави в границите на 1 ден. Преди самото проучване, пациентът получава контрастно вещество (радиофармацевтик), който се натрупва в тялото за към 1 час. Времето може да се разграничава, според от това, в коя част от тялото ще се организира проучването. Самата процедура на скенера е с дълготрайност сред 30 и 40 минути.
След привършване на процедурата, пациентът може да се прибере в къщи или да продължи с нормалните си отговорности. Лекарите предлагат приложимост на по-големи количества вода, с цел да се води по-бързо от организма употребяваният маркер.
Процедурата е безболезнена. Въпреки че контрастът е радиоактивен маркер, то лъчевото натоварване за пациента е извънредно ниско. Хора, които имат алергия към йод, аспартам или захарин, би трябвало да оповестят авансово за това на лекарите. Изследването не се прави на бременни дами, а на майките-кърмачки се предлага 24 часа след проучването да не кърмят бебетата си.
РЕТ-СТ проучването се назначава най-малко 30 дни след химиотерапия, най-малко 4-6 седмици след оперативни интервенции и 12 седмици след лъчелечение.
Изследването с РЕТ/СТ скенер е гратис. Необходими документи, с които пациентът би трябвало да разполага, с цел да си запише час, са направление 8А, зелен ваучър или амбулаторен лист, публикуван от експерт, на който е изписана диагнозата и показанията за осъществяване на РЕТ/СТ, епикризи от извършено хирургично лекуване, химиотерапия, лъчелечение, туморни маркери свързани с онкологичното заболяване, както и образни проучвания, в случай че са правени – КТ, МРТ, ехографско проучване на коремни органи и други
Специалистите, които насочват пациенти за РЕТ/СТ сканиране нормално са онколози, лъчетерапевти, коремни, гръдни и неврохирурзи и експерти вътрешни заболявания – гастроентеролози, пулмолози, хематолози, уролози, педиатри, кардиолози и невролози. Издледването се поема от НЗОК. За повече информация и записвания можете да се обадите на тел.: 052/978 575.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР