Варна. Можем да почерпим опит от Република Полша и в

...
Варна. Можем да почерпим опит от Република Полша и в
Коментари Харесай

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Можем да почерпим опит от Република Полша за трансформацията на Въоръжените ни сили

Варна. „ Можем да почерпим опит от Република Полша и в трите съществени оперативни домейна – морския, сухопътния и въздушния. Полша е по-напред в трансформацията на Въоръжените си сили, в прехода от платформите от руско време към актуалната техника. Имаме опцията да почерпим опит, с цел да създадем нашия преход по-бърз и безпроблемен “. Това съобщи през днешния ден, 15 декември, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов пред публицисти във Варна във втория ден на формалното посещаване у нас на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Полша военачалник Раймунд Анджейчак, оповестиха от пресцентъра на Военноморските сили на Р. България .

Адмирал Ефтимов означи, че Полша, както и България, има на въоръжение изтребители МиГ-29, само че разполага и с нови платформи в изтребителната си авиация като Ф-16. „ Техният опит е скъп освен в региона на подготовката на водачите и усвояването на платформата, само че също и за оперативното им потребление “, разясни началникът на защитата. Той посочи, че с Полша сме съдружници в НАТО и членки в Европйския съюз и на тази основа в областта на защитата и сигурността са налице доста общи тематики и пресечни точки.

„ Модернизацията постоянно е извънредно комплицирана. Ако желаете да имате най-модерните и най-ефективните бойни системи във вашата войска, това е сложен развой “, съобщи военачалник Анджейчак. Той уточни, че за полската войска програмата за рационализация към момента е един от първостепенните цели. „ Искаме да обменяме опит във всички оперативни домейни – военновъздушен, военноморски, този на сухопътните войски, както и в нововъзникващите домейни, какъвто е да вземем за пример кибер пространството “, безапелационен бе той.

Генерал Анджейчак акцентира ползотворната полемика, извършена у нас, изключително във връзка с платформите Ф-16. „ Ф-16 е повече от 10 години в полските Военновъздушни сили и вършим всичко допустимо да предоставяме и споделяме най-важното от своя опит с българските си сътрудници по този начин, че те да могат да поддържат високо оперативно равнище. Единството на Източния фланг в тази сложна среда за сигурност е извънредно значимо за НАТО, както и за двустранното съдействие “, съобщи полският шеф на Генералния щаб.

Днес адмирал Ефтимов и военачалник Анджейчак поставиха венци на саркофага на полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) и разгледаха тематичната музейна експозиция. След това военачалник Анджейчак се срещна със дилемите на Центъра „ Военноморски координационен детайл “ по откриване на опозната картина на море, ранното предизвестие за зараждащи закани и отговорностите по гарантиране на сигурността в района. Официалната аудиенция приключи във Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, където бе показана програмата за подготовка и опциите за двустранен продан на студенти.

На журналистически въпрос по отношение на планувания бюджет за защита адмирал Ефтимов дефинира прогнозата за идната година от 1.7% от Брутният вътрешен продукт като положителна. „ Това разрешава да продължат процесите, които сме почнали по проект “, безапелационен бе той. По другите модернизационни планове на Въоръжените ни сили, началникът на защитата означи, че все още 8 наши водачи са на подготовка в Съединени американски щати. Той разясни, че няма получена публична информация от американска страна за закъснение в осъществяването на плана за новия вид военен изтребител.

„ Дори и да се случи, това няма да повлияе на целостта на процеса “, уточни адмирал Ефтимов. Той добави, че през мандата на служебното държавно управление е траяла работата по разбора на настоящото положение и възможните благоприятни условия за продължение на плана за рационализация на Сухопътните войски. Началникът на защитата означи, че се търсят разновидности за възобновяване на подводния ни флот. Очаква се приемането на съответна оферта с цени и обсег на вероятния план, които ще бъдат показани за утвърждение от политическото управление.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР