Варна. Майчинството у нас е най-продължителното в ЕС – 58

...
Варна. Майчинството у нас е най-продължителното в ЕС – 58
Коментари Харесай

Зорница Русинова, ГЕРБ: Държавата осигурява подкрепа за майките, които искат по-рано да се върнат на работа

Варна. Майчинството у нас е най-продължителното в Европейски Съюз – 58 седмици и половина. Липсата на фрагменти на пазара на труда вади на дневен ред тематиката по какъв начин да бъдат подтиквани и подкрепени дамите, които желаят да се върнат по-рано на работа. За първите девет месеца на тази година към 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето им да навърши годинка, употребявайки опцията да получават, с изключение на заплата, половината от полагаемото им се майчинство. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова при присъединяване си в районната конференция, проведена от структурите на Жени ГЕРБ във Варна, Добрич и Бургас, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна .
Форумът на тематика „ Майчинство и кариера ” беше публично открит от ръководителя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова и Иван Портних, кмет на Варна и регионален координатор на ГЕРБ - Варна. Участие взеха още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, зам.-председателят на обществената комисия в 44-тото Народно събрание Светлана Ангелова, варненските народни представители от ПГ на ГЕРБ Павел Христов и Емилия Милкова, бургаските им сътрудници Ивелина Василева, Галя Василева и Ася Пеева, както и Даниела Димитрова, народен представител и регионален началник на ЖГЕРБ - Добрич. В полемиката се включиха още общински съветници, представители на неправителствения бранш и бизнеса, лекари, психолози.
Като ефикасна мярка в поддръжка на работещите майки Зорница Русинова открои и схемата „ Родители в претовареност ”, която се финансира с европейски средства. „ Тя цели да се обезпечи детегледачка на родителите, които не могат да се върнат на работа, защото децата им не са признати в градина. Детегледачките могат да са и от фамилията, стига да са регистрирани на борсата. Осигурява се минимална работна заплата в границите на 18 месеца до навършване на 5-годишна възраст на детето. Търсим метод с тази мярка да подтикваме и многодетните родители, да разтеглим обсега до 12-годишна възраст ”, изясни зам.-министърът.
По думите ѝ бюджет 2019 е най-социалният, който сме имали. „ Той планува 150 млн. лева в допълнение за майките с деца с увреждания, 40 млн. лева в допълнение за енергийни помощи. Предприети са и промени в обществената сфера ”, напомни Русинова, като изрази вяра, че новият закон за обществените услуги ще влезе в Народното събрание през идващите седмици, а законът за хората с увреждания ще получи утвърждение в пленарната зала още идната седмица.
„ Продължаваме да поддържаме общините в областта на обществените услуги, при някои от които завишението в издръжката е до 18%. В края на ноември ще бъде отворена напълно нова скица посредством европейските финансови принадлежности. За първи път общините ще имат опция да развиват медико-социална патронажна грижа. Акцентът към този момент ще бъдат интегрираните услуги ”, сподели още зам.-министърът.
„ Адаптацията към майчинството е предизвикателство без значение от възрастта. Най-важно е решението за основаване на нов живот да се взима отговорно ”, съобщи Яна Пачолова, психолог към фондация „ Искам бебе ”. Тя подчертава върху преимуществата и рисковете при забременяване след 35-годишна възраст, както и факторите, които въздействат на прехода към майчинството. „ То дава нова умелост, която дамата може да приложи към професионалния си живот ”, уточни Пачолова пред присъстващите.
Във форума взе присъединяване и доктор Милко Папазов, шеф на Родилното поделение на МБАЛ „ Св. Анна ” – Варна, който разяснява репродуктивните проблеми на младите двойки. По думите му профилактиката на стерилитета е извънредно значима, а медицината към този момент предлага доста благоприятни условия за сполучливо лекуване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР