Варна. Количествата черни миди и рапани в Черно море намаляват

...
Варна. Количествата черни миди и рапани в Черно море намаляват
Коментари Харесай

Доц. д-р Елица Петрова, Институт по рибни ресурси – Варна: Количествата черни миди и рапани намаляват заради дънно тралиране и замърсяване

Варна. Количествата черни миди и рапани в Черно море понижават поради дънно тралиране и замърсяване. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна доцент доктор Елица Петрова, шеф на Института по рибни запаси във Варна. „ През предишния месец завършихме план по програмата на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство с програмен оператор Министерството на околната среда и водите. Този план е обвързван с повишение потенциала на проучване на морски нерибни запаси или бяха изследвани популациите на черната мида и рапаната пред българския бряг на Черно море. Най-общо събраните данни сочат намаление на количествата на рапаните и черните миди като последица основно от интензивното дънно тралиране и замърсяването “, изясни доцент доктор Петрова.
Проведено е и моделно проучване в границите на същия план със закупен профилиран софтуерен артикул. „ Моделирането посредством него сподели опция за положително развиване на популацията, да вземем за пример на черната мида в предпазени зони. Това моделно проучване беше направено в границите на плана, то е в развой на бъдещи разработки и потребление на модела за решение на на практика хидрологични и биологични въпроси “, сподели още доцент доктор Елица Петрова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР