Варна. Изложбата Пясъчни замъци и бетонни курорти – миниатюрна ваканция

...
Варна. Изложбата Пясъчни замъци и бетонни курорти – миниатюрна ваканция
Коментари Харесай

Варна: Изложба за българското Черноморие, видяно през погледа на финландците, е представена в града

Варна. Изложбата „ Пясъчни крепости и бетонни курорти – дребна почивка в предишното на България “, може да бъде прегледана в Археологическия музей във Варна в идващия един месец, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Експозицията е готова от Музея на хотелиерството и ресторантьорството във Финландия, дружно с посолството на България във Финландия и по самодейност на посланика ни в Хелзинки Мартин Иванов. Тя демонстрира каква е била почивката по Черноморието ни за финландските туристи през 50-те и 60-те години на ХХ век когато туроператорите в страната стартират да оферират евтини пакетни пътувания и до български морски дестинации. В Зала „ Север “, където е ситуирана изложбата могат да бъдат прегледани сувенири, закупени от финландски туристи, пана с изявленията с финландци, правени през 1981 година от Финландската организация за историческо завещание. Снимките и пощенските картички са събрани през годините от финландски туристи, а други са благосъстоятелност на Регионалния исторически музей във Варна, отдел „ Най-нова история “ и на Държавен списък – Варна. Изложбата се реализира с финансовата поддръжка на Фондация „ Ернрот “. Организирането й в България е осъществено от Регионалните музеи в Русе и Варна, с поддръжката на посолството на България във Финландия. „ Тя визия Различен взор към самите нас. Но една от значимите тематики е конфликтът на културите в свободното време, когато финландците за пръв път се виждат с пари и потеглят по почивки. Ние пък през това време започваме да развиваме туризъм. Тогава се пази споменът за гларуса, онази епична фигура по българските плажове, която финландките помнят, само че и ние до ден сегашен знаем “, разяснява преди откриването шефът на Русенския музей, от където изложбата идва във Варна, проф. Николай Ненов.
Проф. Ненов означи, че в миналото финландските туристи са харесвали спокойната атмосфера, предлагана от курортите край Варна и Северното ни Черноморие. През 60-те години тези летовници са харесвали спокойствието, по-естествената среда, неналичието на комерсиалното. Според него от това време в спомените на финландците участва отражението на „ желязната завеса “. В едно от заглавията на обява във вестниците от 60-те години финландски туристи споделят, че са се чувствали като пеперуди измежду българите, които тогава са изглеждали монотонни, облечени със семпли облекла. Туристите обаче са оценявали като позитивни черти гостоприемството и сърдечността на българите, изненадвали са се от отношението им към децата, сподели още проф. Николай Ненов. Историческият музей в Русе е сътрудник в реализирането на изложбата. Тя ще остане във Варна в идващия един месец.
Посланикът ни в Хелзинки Мартин Иванов заяви при откриването на изложбата, че 30 000 финландски туристи са посетили Варна и страната ни през последната една година. По данни на Мартин Иванов, преди да стартираме да бележим нов растеж в визитите на туристи от тази страна, в последните няколко години, България е посещавана от сред 20 000 и 25 000 финландци. Допреди десетина години обаче техният брой е бил над 100 000. Въпреки спада, летовниците от този пазар стартират да се връщат към Варна и Черноморието. „ А и през 60-те и 70-те години броя е била горе долу такава. Дори един Кипър сега притегля по-малко туристи от нас, а сезонът там е по-дълъг “, разяснява още посланикът ни във Финландия. Той добави, че в България на чужденците от северната страна им харесва слънчевата, южна конюнктура, хубавата храна и хубавото вино. Те избират морския туризъм, а страната ни има благоприятни условия, които да им предложи за културно-исторически туризъм само че и голф, тъй като този спорт е доста известен във Финландия, сподели още Мартин Иванов. Той добави, че сега Българо-финландското сдружение е второто по величина след Руското. Посланикът показа, че за двете години, в които е в Хелзинки не е видял нито една отрицателна обява в тамошната преса за България.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР