Варна. Издадохме първата книга от поредицата Страници от историята на

...
Варна. Издадохме първата книга от поредицата Страници от историята на
Коментари Харесай

Доц. Емануела Мутафова: Издадохме първата книга от поредицата „Страници от историята на медицината във Варна“

Варна. Издадохме първата книга от поредицата „ Страници от историята на медицината във Варна “. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна доцент Емануела Мутафова, някогашен декан на Факултета по публично опазване на здравето в Медицинския университет във Варна. Първият том се споделя „ 135 години Варненско здравно сдружение “, като скоро се чака и издаването на втория.
„ Това е една книга, която със наличието си обогатява знанието ни за предишното на Варна, на опазването на здравето и медицината във Варна. Като хармония, това е едно библиографско издание, което би било украшение във всяка библиотека “, изясни доцент Емануела Мутафова. Според нея част от най-интересните документи, открити по време на търсенето, са чернови на първия правилник на Варненското здравно сдружение от Държавния списък, а едно от огромните самопризнания за цялостната активност на уредниците идва от посланика на Литва за България и Румъния. Името на доктор Йонас Басанавичус се свърза с дейния български политически живот, като дружно с това е основна фигура в постигането на независимостта на Литва и националното възобновление на страната. „ Посланика показа и споделя във кино лентата, изключителната си признателност за това, че ние във Варна сме съхранили памет и почитание за този човек, който е патриарх за литовската страна “, сподели още тя.
Специалисти от медицинския университет са подкрепили и честванията във връзка 100 годишнината на на доктор Йонас Басанавичус в Литва. Те са изпратили документален филм и отрити документи за живота на дееца в България на литовските си сътрудници. Медицинският университет продуцира и къс документален филм за учредяването на сдружението и неговата активност в морския град. „ Филмът споделя за тези времена по един доста е забавен и живописен метод, само че се базира на научни доказателства и обстоятелства “, разясни още доцент Емануела Мутафова. Основано на 10 декември 1883 година, Варненското здравно сдружение е едвам второто такова в България, след основаното три години по-рано Физико-медицинско общество в София.
Бояна АТАНАСОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР