Варна. Една от наложилите се в последните години инициативи за

...
Варна. Една от наложилите се в последните години инициативи за
Коментари Харесай

Фестивалът “Традиция с бъдеще” изпъстря декемврийските дни във Варна с артистични събития на НУИ “Добри Христов”

Варна. Една от наложилите се в последните години начинания за празнично другарство с изкуствата тези дни радва варненци с фестивала на Националното учебно заведение по изкуствата “Добри Христов ” под мотото “Традиция с бъдеще ”, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . Началото беше с огромна галерия на младите гении от паралелките по образни изкуства, наречена ведро “Оптимистична естетика ”, която беше експонирана в Градската художествена изложба - Варна, през ноември. Сега, в първите дни на декември фестивалът продължава с поредност от обогатяващи духа прояви на сцените на Фестивалния комплекс и Градската изложба. В тях ще забележим още от многото лица на елитното учебно заведение – огромните оркестри и солистите, класическите и фолклорните специалности, танцьорите.

На 1 декември от 18:00 в Градската изложба ще бъде премиерата на книгата " Живот на петолиние " от Марко Добрев – дълготраен шеф на учебното заведение. Книгата ще показа редакторът Светла Трайкова с присъединяване на видни варненски музиканти и художници, които са работили един до друг с господин Марко Добрев през годините. В представянето е втъкана и музикална стратегия с поклон към инструмента на господин Добрев – фагота, и с присъединяване на Духовия оркестър на музикалното учебно заведение.

На 5 декември от 11:00 за пръв път ще бъде осъществен новият модул на фестивала „ Музикален портрет “, отдаден на креативен портрети на преподаватели в НУИ “Добри Христов ”. Първият музикален портрет ще бъде на кларинетиста Пламен Павлов. „ В нашето учебно заведение преподават изключителни музиканти, които варненската аудитория заслужава да познава – споделя шефът Румяна Петрова. – Пламен Павлов е един млад музикант, предан еднообразно мощно на изпълнителското изкуство и на преподаването, което също издига в изкуство. Той ни въодушеви за новия модул „ Музикални портрети “, в който представяме един музикант освен с неговите лични креативен достижения, само че и с тези на неговите възпитаници. Вярвам, че този модул ще стане традиция през идващите години. ”

На 9 декември от 18:00 още веднъж в Галерията концертът “Европейски хоризонти ” ще показа достиженията на младите гении, които се образоват в класическите инструментални специалности - най-дългогодишните в историята на учебното заведение.
На 10 декември от 18:00 е концертът на фолклорните специалности, който под името “Фолклорна палитра ” ще извърши с пъстротата на националните ритми Градската художествена изложба.
На 12 декември от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се случи тайнството на “Зимна приказка ” - концерт от програмата “Варненско лято за деца ” на ММФ “Варненско лято ”, който се осъществя с финансовата поддръжка на Община Варна. Обичаната от децата Госпожа Виола - Румяна Петрова, шеф на НУИ “Добри Христов ”, ще вкара аудитория и реализатори в магията на музикалните приказки със зимна тематика.

На 14 декември от 18:00 във Фестивалния и конгресен център е заключителният церемония концерт под надслова “Традиция с бъдеще ”. Той се организира на рождената дата на патрона на учебното заведение - огромния български композитор Добри Христов. В тържествена атмосфера на сцената ще излязат изненадващи креативен тандеми, съчетаващи разнообразни специалности. Главното настоящо лице ще бъде Младежкият симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов ”, който ще бъде дирижиран от маестро Страцимир Павлов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР