Варна е първата община в България, която предоставя на висше

...
Варна е първата община в България, която предоставя на висше
Коментари Харесай

Община Варна прехвърли Очна болница на Медицинския университет, решението може да стане практика

Варна е първата община в България, която дава на висше здравно учебно заведение ръководството на общинска болница. Това бе изтъкнато на днешното съвещание на Общинския съвет, на което беше решено Медицинският университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ да поеме ръководството на Очна болница.

Решението беше взето с 36 гласа „ за “, 2 – „ срещу “ и 2 – „ въздържал се “, в наличието на краткотрайния шеф на лечебното заведения проф. доктор Христина Групчева и нейни сътрудници.

„ Варна е пионер в това отношение. Ако ходът ни се окаже сполучлив, може да наложим тази позитивна процедура “, разяснява ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Общински съветници от разнообразни политически групи се сплотиха към мнението, че Медицинският университет има капацитета да издигне общинското лечебно заведение на по-високо равнище и да обезпечи на жителите на Варна и на целия район качествена здравна грижа.

На днешното съвещание беше още веднъж изтъкнато, че се трансферира ръководството на болничното заведение, само че не и собствеността. Лечебното заведение остава владеене на общината. Всички  въпроси, свързани с продажбата или отдаването чартърен на части от болничното заведение, както и разпоредителни покупко-продажби с материални активи ще се осъществят единствено след единодушие на кмета и с решение на локалния парламент.

Предстои да бъде направен план на контракт, с който се уреждат връзките сред кмета на община Варна и ректора на Медицинския университет. Проектодокументът следва да бъде утвърден от Общинския съвет в период до три месеца от взимане на днешното решение за даване на ръководството.
Общинските съветници гласоподаваха и промени в Наредбата за реда за практикуване на правата на благосъстоятелност върху частта на община Варна от капитала на комерсиалните сдружения. Това ще разреши сходни проблеми да се вземат решение по-лесно в бъдеще. 
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР