Варна е изключително привлекателна със съчетанието на култура и красива

...
Варна е изключително привлекателна със съчетанието на култура и красива
Коментари Харесай

Иван Портних: Ще се радваме да покажем Варненския некропол на гражданите на град Нинбо 


Варна е извънредно привлекателна със съчетанието на просвета и красива природа и по тази причина съм сигурна, че от ден на ден туристи от нашия град ще идват тук. Това съобщи Сю Янан, зам.-кмет на китайския град Нинбо и началник на делегация, която се срещна с кмета на Варна Иван Портних в събота.

На диалозите участваха представители на общинската администрация, на Общинския съвет, на управленията на Висшето учебно заведение по мениджмънт и на ВСУ „Черноризец Храбър“. Сред гостите от Нинбо бяха специалисти от сферите на културата, опазването на здравето, образованието, както и шефът на Китайския културен център в София. Делегацията от Нинбо, с който Варна е побратимена от 15 години, дойде в морската столица незабавно след срещата на върха „ 16+1 ” в София. Теми на диалозите бяха опциите за развиване на съдействието в сферите на културата, образованието, опазването на здравето и туризма.

Да бъде открит във Варна филиал на Китайския културен център, който стартира работа през ноември 2017 година в София. Това предложение насочи към госпожа Сю Янан кметът Иван Портних. „ Община Нинбо се занимава с ръководството на културния център, говорихме за сходна концепция и това в действителност е действителна възможнот, в случай че осигурите нужното пространство във Варна. Мислим за непосредствено съдействие в тази област “, съобщи г-га Сю Янан. От своя страна кметът съобщи, че Община Варна е подготвена да окаже цялостно подпомагане за реализирането на тази самодейност.

По време на диалозите кметът Иван Портних насочи предложение за образуване на взаимни културни събития. „ Най-старото обработено злато в света – от Варненския халколитен некропол, се съхранява в Регионалния исторически музей в нашия град. Бихме се радвали да го представим на жителите на Нинбо, както и реципрочно да бъдем домакини на разнообразни изложения, представящи антични китайски приложни изкуства “, сподели той. Кметът насочи покана и за присъединяване на представители на Нинбо в Международния фолклорен фестивал във Варна.

По време на срещата стана ясно, че има все по-голям интерес за контакти и продан на студенти сред висшите образователни заведения от двата града. Във Варненския свободен университет към този момент се образоват младежи от Нинбо в магистърска стратегия. От Висшето учебно заведение по мениджмънт оповестиха, че отпускат 10 стипенди по 1000 евро за първата година от образованието на студенти от китайския град. Администрацията на Нинбо пък отпуска годишно специфични стипендии за студенти от Централна и Източна Европа, всяка от които е на стойност 30 000 юана. Зам.-кметът Сю Янан насочи покана към учениците от Варна, които учат китайски, да посетят Нинбо през ваканциите, с цел да упражняват езика. По време на диалозите участниците в срещата се сплотиха към концепцията, че опциите за развиване на контакти във всички сфери на публичния живот сред Варна и Нинбо са доста огромни и са от съвместен интерес.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР