Варна е градът, който очаква най-голям ръст на заетостта през

...
Варна е градът, който очаква най-голям ръст на заетостта през
Коментари Харесай

Работодателите очакват да наемат повече служители през следващите три месеца

Варна е градът, който чака максимален растеж на заетостта през идващото тримесечие

© Цветелина Белутова Българските работодатели чакат добър климат за наемане на нови служащи през идващото тримесечие на тази година. Това демонстрира последното проучване на Manpower Group за заетостта в страната. Най-много наети се чака да има във Варна, а най-силни вероятности за работа, обичайно, имат работодателите в бранш " Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги ".

От интервюираните 620 работодатели от цялата страна се вижда, че 11% чакат увеличение на заетостта в интервала юли-септември, 2% - понижаване, а 85% не чакат смяна. Така чистата прогноза за заетостта, която мери разликата сред проектите за наемане и тези за освобождение, става 9%. Коригиран със сезонните съмнения обаче индикаторът е по-нисък - 8%. Общата картина демонстрира, че работодателите стартират динамично наемане на нови служащи спрямо проучванията от предходните две тримесечия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Задълбочаващата се липса на фрагменти, които да покриват потребностите на бизнеса, оказва най-голямо въздействие върху вземането на решения за увеличение на служащите, разясняват от Manpower Group. " Това, въпреки това, е добра вест, тъй като принуди доста компании да осъзнаят, че едно допустимо решение за дефицита на гении е образованието и развиването на характерни умения в самата организация ", разяснява Александър Хангимана, ръководещ шеф, ManpowerGroup - Балкани.

Двигателят на пазара

Прогнозата за заетостта по райони демонстрира, че се чака растеж на заетите във всички пет района, покрити от проучването. Най-силен обаче ще бъде пазарът на труда във Варна, където предвижданото нарастване е 12%. Следва София със 7% повече работни места, малко по-слаби са прогнозите в Пловдив и Бургас - 6%, а минимум наети се чакат в Русе - 5%.

В съпоставяне с първото тримесечие на 2019 година планове за наемане на чиновници се намаляват в четири от петте района, като най-значителен е спадът в Пловдив - 6 процентни пункта. В същото време прогнозата за Варна се усъвършенства с 3 процентни пункта. На годишна база също единствено в един район - Варна, упованията са за растеж, а по-значителни понижения се предвиждат в Бургас и Пловдив - с 3 процентни пункта до 6%.

Финансите поддържат положителното движение

През идващите три месеца се чака равнищата на претовареност да се подобрят в осем от 10-те индустриални бранша. Най-силни вероятности за наемане на чиновници има в бранш " Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги ", където чистата прогноза за заетостта е 16% - усъвършенстване от четири процентни пункта на тримесечна и годишна база. Работодателите от бранш " Хотелиерство и ресторантьорство " плануват застинал пазар на труда с прогноза от 0% по отношение на предходната година - най-слабото движение на наемане на чиновници от началото на проучването преди осем години. Работодателите от бранш " Електричество, газ и вода " също споделят обилни проекти за наемане с прогноза от 11% нарастване, а секторите " Транспорт, хранилища и връзки " и " Строителство " регистрират прогнози от надлежно 10% и 9% нарастване. Най-малко се планува да се усилят служащите от бранш " Минно дело " като там вероятностите за наемане са негативни (-2%).

Големите предприятия с огромен растеж

Най-активни при наемането на нови служащи ще бъдат огромните предприятия, които плануват да усилят заетостта с 20%, демонстрира още проучването. Това е и растеж от 7 процентни пункта по отношение на прогнозите за първото тримесечие на 2019 година Повече чиновници чакат да наемат и работодателите в междинните и дребни предприятия - растеж от надлежно 6% и за двете групи. Плановете на микропредприятията обаче се утежняват доста, защото през първото тримесечие на годината упованията им са доста постоянни - 6% нарастване, а тези за идващото тримесечие са едвам 1%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР