Варна е един от 19-те европейски градове и единственият от

...
Варна е един от 19-те европейски градове и единственият от
Коментари Харесай

Варна спечели $25 000 безвъзмездна помощ за повишаване на уличната безопасност 


Варна е един от 19-те европейски градове и единственият от България, които през днешния ден завоюваха по $25 000 безплатна помощ от Bloomberg Philanthropies посредством самодейността Asphalt Art Initiative. Тя поддържа планове за възстановяване на сигурността на улиците, съживяването на публични пространства и ангажиране на жителите.

Наградите бяха оповестени на срещата на върха на световните градове Bloomberg CityLab 2022 в Амстердам, на която участва кметът на Варна Иван Портних.

Проектът на Варна – „ Използване на общественото изкуство за свързване на града “ (Using Public Art to Reconnect the City) е осъществен по самодейност на Сдружение с нестопанска цел “Пространствата на Варна “ (Varna Spaces), с присъединяване на специалисти от Община Варна и на САБ/КАБ Варна. Той би трябвало да бъде осъществен до края на 2023 година

Основната цел е да се понижи автомобилния трафик в пространството към “Севастопол ”- сред бул. „ Княз Борис I “, бул. „ Сливница “, ул. „ Братя Миладинови “ и ул. „ Любен Каравелов “. Централното разположение на зоната, съществуването на огромен човекопоток, художествена изложба, две учебни заведения, градски градини и на голям брой локални бизнеси са определили избора на това градско пространство. В рамките на предлагането е плануван конкурс за актьори с опит в уличното изкуство, като спечелилият ще бъде избран от жителите на Варна. Предвидено е възстановяване градската среда с пешеходни пътеки и нови връзки сред ларгото и другите улици в центъра на морската столица, което ще бъде първа стъпка за основаване на улица без коли, по която ще се движи единствено градски превоз.

„ Проектите за асфалтово изкуство са потвърдено на ниска цена метод за градовете да оживят публичните пространства, да изградят общественост и покачат сигурността “, сподели Майкъл Р. Блумбърг, създател на Bloomberg Philanthropies и 108-ми кмет на Ню Йорк, който откри тържествената гала в Амстердам.

„ Благодаря на Bloomberg Philantropies за премията! Прекрасно е, че планът на Варна се подрежда до планове на огромните европейски градове! Заслугата за това е на нашите надарени и инициативни младежи! Варна е прелестен, жив град, по тази причина е значимо да работим дружно за реализирането на такива хрумвания, водени от общата цел – да създадем нашите улици по-безопасни за пешеходците, да дадем нов живот на публичните пространства “, разяснява кметът на Варна Иван Портних.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР