Варна е домакин на Националната среща на финансистите от общините

...
Варна е домакин на Националната среща на финансистите от общините
Коментари Харесай

Общинските финансисти обсъждат предизвикателствата в работата на администрациите

Варна е хазаин на Националната среща на финансистите от общините в България , оповестиха от Национално съдружие на общините в Република България.

Форумът се организира за 25-та поредна година и е проведен от „ НСОРБ–Актив “ и Националното съдружие на общините. В деловата стратегия вземат присъединяване над 340 специалисти в региона на локалните финанси, счетоводството, контрола и данъчната политика .

Основна тематика в първия спорен ден ще бъде подготовката на локалните администрации за прекосяване към единната европейска валута . Подготовката за еврозоната изисква коренни промени в огромна част от дейностите на общините – от бюджет, статистика и счетоводство, през осведомителни системи и административно обслужване. Подготовката на обществената администрация и обществените финанси за работа с еврото е една от главните предпоставки за плавното и безпроблемно въвеждане на еврото в страната. Основните представители по тематиката са подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова и старши икономистът от Института за пазарна стопанска система Петър Ганев. Модератор на сесията е изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева.

Чрез онлайн връзка опция да вземат участие в разискванията ще имат и народните представители – членове на Парламентарната комисия по бюджет и финанси в 49-ото Народно заседание. По-късно през днешния ден ще бъдат връчени и премиите на НСОРБ за принос към развиването и по-доброто ръководство на локалните финанси .

Във вторник и сряда дискусионните панели са отдадени на работата на общините в условия без признат държавен бюджет , препоръчаните промени в Закона за обществените финанси и настоящи въпроси на бюджетното счетоводство. В разискванията ще вземат присъединяване представители на Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Сметната палата и „ Информационно обслужване “ ЕАД.

С ръководителя на Национален статистически институт ще бъдат дискутирани параметрите на бъдещото съглашение сред Националната статистика и НСОРБ за даване на общините на достъп до данните от преброяването на популацията, което следва да бъде подписано.

Националната среща на финансистите от общините се организира от 29 до 31 май в к.к. „ Златни пясъци “, хотел „ Интернационал “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР