Варна е домакин на международно учение, организирано от Европейската агенция

...
Варна е домакин на международно учение, организирано от Европейската агенция
Коментари Харесай

Български и румънски кораби чистят нефтен разлив в Черно море

Варна е хазаин на интернационално обучение, проведено от Европейската организация по морска сигурност /EMSA/ за очистване на огромен нефтен разлив, в което вземат участие два профилирани кораба, плаващи под български и под румънски байрак.
Плавателните съдове са оборудвани по контракт с EMSA, описа шефът на ИА "Морска администрация ", кап. Живко Петров. По думите му общият брой на такива профилирани съдове в Европа е към 30, като в Черно море са два, защото трафикът на нефтопродукти в акваторията се ускорява през последните години. Петров добави, че в държави-членки на Европейски Съюз са обособени и 4 бази с в допълнение съоръжение, което бързо може да бъде изпратено при пораждане на случай, съобщи Българска телеграфна агенция.
Специализираните кораби правят комерсиална активност, само че при потребност, когато страна от Европейски Съюз изиска помощ, за 24 часа те би трябвало да прекратят автобуса си и да реагират, изяснява Петров.
Капитанът на българския кораб Евгений Мирев добавя, че оборудването на борда разрешава разчистване на разлив по няколко метода. Определянето на метода става, откакто се създадат проби в лабораторията на кораба.
Капацитетът на българския кораб разрешава да обере едновременно 3 500 кубика нефтопродукти. Учението ще е на два стадия, описа началникът на "Морска администрация " във Варна кап. Валентин Енчев. По думите му то ще бъде следено и от експерти от страни от Черноморския и Каспийския басейн, които не са членки на Европейски Съюз, само че при пораждане на случай могат да потърсят помощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР