Варна е домакин на международно учение, организирано от Европейската агенция

Варна е домакин на международно учение, организирано от Европейската агенция ...

Български и румънски кораби чистят нефтен разлив в Черно море.

Варна е домакин на международно учение, организирано от Европейската агенция по морска безопасност /EMSA/ за ликвидиране на голям нефтен разлив, в което участват два специализирани кораба, плаващи под български и под румънски флаг.
Плавателните съдове са оборудвани по договор с EMSA, разказа директорът на ИА "Морска администрация", кап. Живко Петров. По думите му общият брой на такива специализирани съдове в Европа е около 30, като в Черно море са два, тъй като трафикът на нефтопродукти в акваторията се засилва през последните години. Петров допълни, че в държави-членки на ЕС са обособени и 4 бази с допълнително оборудване, което бързо може да бъде изпратено при възникване на инцидент, предаде БТА.
Специализираните кораби извършват търговска дейност, но при нужда, когато страна от ЕС поиска помощ, за 24 часа те трябва да прекратят рейса си и да реагират, обяснява Петров.
Капитанът на българския плавателен съд Евгений Мирев допълва, че оборудването на борда позволява почистване на разлив по няколко начина. Определянето на метода става, след като се направят проби в лабораторията на кораба.
Капацитетът на българския плавателен съд позволява да обере наведнъж 3 500 кубика нефтопродукти. Учението ще е на два етапа, разказа началникът на "Морска администрация" във Варна кап. Валентин Енчев. По думите му то ще бъде наблюдавано и от специалисти от държави от Черноморския и Каспийския басейн, които не са членки на ЕС, но при възникване на инцидент могат да потърсят помощ.

Източник: bulnews.bg