Варна. До средата на този месец Министерството на културата ще

...
Варна. До средата на този месец Министерството на културата ще
Коментари Харесай

Емилия Милкова, ГЕРБ - Варна: До средата на юни ще стартира новата програма за обновяване на библиотечните фондове

Варна. До средата на този месец Министерството на културата ще даде ход на програмата, с която поддържа обновяването на библиотечните фондове. Тази година тя е с подсилен бюджет в размер на 2 млн. лева Това сподели на районна среща на представители на публичните библиотеки във Варна и региона националният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова, оповестяват от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна . Тя добави, че смяна има освен във връзка с финансирането, само че и на разпоредбите за кандидатстване, тъй че посъветва библиотечната общественост да подходи деликатно към изискванията на програмата.
„ На Панаира на книгата, на който присъствах предходната седмица в София, бяха показани извънредно стойностни книги от модерни български създатели. Издателствата оферират богата палитра от нови книги, които разрешават библиотеките да създадат добър асортимент на заглавия и освен да обновят фондовете си, само че и да удовлетворят високите условия на читателите си ”, посочи Милкова.
Тя насърчи присъстващите да се включат интензивно и с отзиви и оферти в разискването на Стратегията за развиване на културата, което тече сега. „ Бъдете уверени, че библиотечната общественост е чуваема и уважавана. Работата на всички сътрудници се употребява с самопризнание освен у нас, само че и зад граница ”, посочи Милкова, която е дълготраен шеф на варненската библиотека. Тя показа позитивните усещания, с които са останали гостувалите неотдавна у нас представители на публичните библиотеки в Холандия. „ Те бяха удивени, че в годините сме запазили отношението си към книгата и четенето, че посредством читалищата библиотеки има и в най-малките обитаеми места, че и там сътрудниците са съумели да пренесат в ежедневната си работа достиженията на осведомителния век. Развитието на библиотеките е наша отговорност, задача, живот ”, разяснява Милкова и пожела на присъстващите здраве и още доста триумфи.
В качеството си на хазаин на събитието шефът на Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ” Радка Калчева приветства участниците във форума, който мина под мотото „ Книгите са единствено началото ”. Тя изрази задоволство, че срещата се е трансформирала в традиция, която дава опция на огромното библиотечно семейство да обменя хрумвания и положителни практики.
„ Книгите в действителност са единствено началото, тъй като безшумно и бавно Вие превърнахте библиотеките в едно голямо и значимо културно пространство ”, съобщи в приветствието си към библиотечната общественост Антония Йовчева, която оглавява дирекция „ Култура и духовно развиване ” в община Варна. Тя поздрави участниците в срещата, като открои, че сполучливо работят по национални и европейски стратегии и поддържат високото равнище на библиотеките във Варна и региона с професионализъм и сърце. „ Битката за нашите деца, за тяхната грамотност и за духовното им израстване е борба на всеки един от нас ”, означи още Антония Йовчева, изтъквайки ролята на библиотеките в актуалното общество.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР