Варна. Д-р Екатерина Бомерт – специализант и докторант във Варна,

...
Варна. Д-р Екатерина Бомерт – специализант и докторант във Варна,
Коментари Харесай

В МУ-Варна над 1600 чужденци намират отлични условия за обучение, наука и професионална реализация

Варна. Д-р Екатерина Бомерт – специализант и докторант във Варна, взе участие в екипа, създал първия биопродукт у нас за лекуване на роговица. Д-р Щефан Баарфус - помощник в катедрата по психиатрия на Медицински университет – Варна и практикуващ експерт в клиниката по психиатрия в Университетската болница „ Св. Марина “ във Варна. Д-р Гиоргос Андронико – доктор в Отделението по неврохирургия в Окръжна болница „ Св. Анна “ във Варна. Това е една дребна част от многочислената мултинационална общественост от младежи, идващи от целия свят, избрали да учат медицина в Медицински университет – Варна и намерили поле за реализация в нашата страна. Това оповестиха от пресцентъра на МУ-Варна .
Към момента във варненския медицински университет се образоват близо 1600 задгранични студенти от 48 страни, като повече от половината са от Германия, следвани по бройка от английските студенти. „ Над 90% от нашите студенти са жители на страни-членки на Европейски Съюз “, разяснява проф. Албена Керековска, заместник-ректор по образователната активност. „ В последните години от ден на ден нараства броят на претендентите от Ирландия, Испания, Австрия и Италия. “ Тук се образоват още студенти от Белгия, Франция, Дания, Норвегия, Финландия, Швейцария, Холандия, Гърция, Португалия, Люксембург, Беларус, Сърбия, Израел, Турция. Има студенти и от Съединени американски щати, Канада, Австралия, Япония, Ямайка, Обединени арабски емирства, Южна Корея, Боливия, Палестина.
Модерната материално-техническата база на университета, актуалните високотехнологични способи на преподаване, опцията за образование на британски език, дипломите, приети във всички страни от Европейски Съюз, са единствено част от привлекателните страни на университета, поради които младежите избират да аплайват в Медицинския университет във Варна. С всяка година кандидатстудентските акции за задгранични студенти протичат в изискванията на все по-нарастваща конкуренция – за едно място се борят трима или повече претенденти. Изпит по биология и химия, както и изпит по езикова компетентност са бариерата, която съумяват да преминат единствено тези, посочили нужните познания и умения.
Веднъж прекрачили прага на мултинационалния университет, студентите попадат в среда с доста благоприятни условия да учат определената компетентност и да се развиват. С близо 60 годишни обичаи в образованието, МУ-Варна е един от най-бързоразвиващите се съвременни и високотехнологични университети в страната, предлагащ отлични благоприятни условия за образование и изследователска активност на високо европейско равнище. Групите са дребни, средата е другарска, а преподавателите са самостоятелно ангажирани с всеки един студент. Клиничното образование, като част от общото образование на студентите по медицина, е заложено в образователния проект на по-ранен стадий спрямо по-голяма част от страните, от които идват студентите. И тук университетът не отстъпва от високите си критерии за качествено образование – на студентите се предлага съвременна и високо-технологична клинична база в Университетската болница „ Св. Марина “.
Под вещото управление на своите високо-квалифицирани преподаватели, огромна част от които с интернационален престиж и самопризнание, студените могат да изберат да тръгнат по пътя на науката, за което ще срещнат цялостната им поддръжка. Така, както избира да направи доктор Екатерина Бомерт. След като се дипломира в МУ-Варна и след повече от две година работа в Бад Хомбург, доктор Бомерт се завръща в България, с цел да направи своята докторантура и с цел да специализира очни заболявания. Научната и активност е обвързвана с създаване на притежател за първия биопродукт в България за лекуване на роговицата, който спомага за възобновяване на роговичната повърхнина при разнообразни дегенеративни положения. Тя употребява базата и изискванията на Лабораторията по транслационна медицина и клетъчна терапия на университетската болница „ Св. Марина “ във Варна.
На процедура огромна част от приключилите във варненския медицински университет задгранични студенти се завръщат в родните си страни, с цел да практикуват здравната специалност там. Друга част обаче, като доктор Щефан Баарфус от Германия и доктор Гиоргос Андронико от Кипър, вземат решение да останат в България. Д-р Баарфус е помощник в Катедрата по психиатрия на Медицински университет – Варна и същевремненно практикуващ експерт в Трета клиника по психиатрия във варненската университетска болница – водеща в региона на старческата психиатрия. Д-р Андронико от Кипър пък е доктор към този момент близо две години в Отделението по неврохирургия в Окръжна болница „ Св. Анна “ в морската ни столица.
За студентите от четвърти курс по медицина Шасоа Ариф от Англия и Зарина Брейди от Ирландия пътищата на науката също са отворени. Те към този момент са се насочили към нелеката област на неврохиругията. След като показват свои разработки на 17-тия Европейски конгрес по неврохирургия във Венеция и вземат участие в провелия се във Варна през миналата година курс по спинална хирургия на интернационалното сдружение AO spine, те ще показват собствен план на тазгодишната конференция на Световната федерация на неврохирургичното общество, която ще се организира през март в Белград.
Вижте видеото ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=4UkmniNi95k&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3rD2-qPjs53Rn4WgqcYf8PtxlxL80zMjsvpzrE8vwauKAcR5pFu2mqONA
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР