Варна. Четири туристически маршрута ще развиват подводния туризъм в България

...
Варна. Четири туристически маршрута ще развиват подводния туризъм в България
Коментари Харесай

Четири туристически маршрута ще развиват подводния туризъм в България и Румъния

Варна. Четири туристически маршрута ще развиват подводния туризъм в България и Румъния. Това съобщи за Радио „ Фокус “ – Варна доцент доктор Преслав Пеев, началник на Секция „ Морска геология и археология ”, към Институт по океанология – Българска академия на науките. Той съобщи, че маршрутите са създадени в границите на план за поощряване на приключенския туризъм в двете страни. „ Идеята ни е, поощряване на диверсификацията на предлагането на устойчиви европейски артикули и услуги за културен туризъм посредством създаване на транснационален туристически артикул за подводното културно завещание на Черно море. Също по този начин и възстановяване, предпазване и разпространение на подводното културно завещание на Западното Черноморие, както и поощряване на транснационалното съдействие сред другите заинтригувани страни в региона на подводното културно завещание “, обясни експертът. Той уточни, че новият туристически артикул е под името " Тематични направления на подводното културно завещание на Западното Черноморие " и включва следните туристически направления, които могат да се комбинират според от туристическата оферта на туроператорите и съгласно потребностите на туристите:
1). Маршрут на потъналите кораби и на изкуствените рифове.
2). Маршрут " Стари потопени търговски пътища " - подводни археологически обекти и артефакти.
3). Маршрут на подводното естествено завещание.
4). Маршрут на подводните, изложени в музеи артефакти.
Доц. Преслав Пеев съобщи, че първият маршрут – на потъналите кораби, е формиран в резултат вследствие на проучвателни акции от всички участници в плана, като са били завършени 8 подводни маршрута до потънали кораби по румънското и българското крайбрежие. В пакета са включени 5 маршрута в Румъния и 3 в България. Обектите, които са включени в първият съставен елемент са на налични дълбочини и не попадат по закрилата на конвенцията за отбрана на подводното културно завещание на ЮНЕСКО. „ Това е направено само и единствено за за отбрана на паметниците на културата от недоброжелателни туристи, защото знаем, че при подводни леководолазни спускания, водолазите доста обичат да си вземат това, което си харесат. Затова сме планували визити до стоманени кораби, чието посещаване не съставлява заплаха, както за живота и здравето на самите туристи, по този начин също и за съхраняването на целостта на обекти “, обясни още доцент Пеев. Той уточни, че проблем би могло да има при визитата на обекти от страна на румънското крайбрежие, защото шелфът на България и Румъния се разграничават. От наша страна дълбочините нарастват относително по-рязко, до момента в който от страна на северните ни съседи този развой е по-плавен и там обектите са разположение на по-голямо разстояние от брега. Въпреки това за всичките 8 маршрута е планувана подобаваща инфраструктура, откъдето могат да бъдат стартирани приключенските визити.
Във вторият маршрут на старите търговски пътища са включени някои от обектите, които се намират на брега или под вода. Тези обекти са били от извънредно значение за историческото развиване на целият Западно Черноморски бряг. „ Не инцидентно самите направления са транснационални, защото през цялото историческо развиване на района до края на 19 век, Западния бряг е бил единна територия и не е бил поделян сред разнообразни страни. И този маршрут включва 8 обекта, като 2 от тях са в Румъния и 6 в България. От румънска страна това са античните пристанища – днешните Констанца и Мангалия. От българска страна това са – заливът на модерна Каварна, Балчик, Одесос, нос Св. Атанасий, Несебър и Созопол. Тези обекти са били подбрани по този начин, тъй като са били едни от най-значимите центрове в древността “, сподели още доцент Пеев.
Несъмнено един от най-атрактивните, само че към момента непознати направления е този за подводното естествено завещание. Доц. Преслав Пеев съобщи, че задачата при правенето на маршрута е била да се направи директна връзка сред културно-историческото завещание и предпазените морски територии в България и Румъния. Всички определени обекти, които са включени в този маршрут се намират в непосредствена непосредственост до брега и достъпът до тях е улеснен на оптималната степен. „ Сред най-атрактивните от тези направления бихме могли да посочим, тези които са родния бранш – регионът на село Тюленово, където сме предложили разходки до някои от подводните пещери, най-известната от които е Тюленовата пещера. Друг извънреден обект е Каменната гора в региона на акваторията на Созопол “, изясни още експертът.
Четвъртият маршрут на подводните, изложени в музеи артефакти, обгръща музеи от двете страни. Включени са общо 9 музеи – единият е музеят в Тулча, който съхранява извънредно забавни артефакти, открити при подводни археологически изследвания в делтата на река Дунав. Включени са и два музея от румънския град Констанца – Националния музей за история и археология, както и Военноморският музей, а последният музей от румънска страна е Калатис, който се намира в Мангалия. От българска страна са включени историческите музеи в Каварна, Археологическият и Военноморският музей във Варна, а на юг са включени музеи от Несебър и Бургас.
Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР