Варна. Бразилският филм Твой ред е взе голямата награда на

...
Варна. Бразилският филм Твой ред е взе голямата награда на
Коментари Харесай

Варна: Бразилският филм Твой ред е взе голямата награда на 18-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

Варна. Бразилският филм " Твой ред е " взе огромната премия на 18-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна. Победителите на фестивала бяха оповестени на специфична гала във Фестивалния и конгресен център в града, където участваха и доста от режисьорите на наградените ленти, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . Документалният филм от Бразилия е на режисьорката Елиза Капаи, която е била посетител на фестивала, само че не съумя да получи премията си персонално. Според журито, филмът е самоуверен, майсторски и автентичен. Специалната премия на ръководителя на БЧК бе показана от артиста и член на журито Велислав Павлов. Наградата отиде при румънския филм " Равенство ". Наградата получи представителка на румънския екип, работил по продукцията, която показа, че това е първият огромен кино план на румънския Червен кръст. " Това беше голям урок за нас, тъй като срещнахме доста деца без детство ", сподели за снимането на кино лентата представителката от румънска страна. Тя съобщи, че след кино лентата Червения кръст в нашата съседка е отворил 4 нови обществени центъра, където децата могат да открият поддръжка и да си върнат детството.
Наградата за най-хубав филм в категорията на червнокръстките филми бе връчена от актрисата Виолета Тончева. Тя цитира думите на Апостол Карамитев, който споделя, че изкуството има единствено една задача - да избавя душите на хората. Специалната премия в тази категория получи филмът " Женския център на Червения полумесец " от Турция. Наградата одобри самата режисьорката Бикет Илхан, която благодари на уредниците на фестивала и тяхното гостолюбие. Тя уточни, че концепцията на плана е да покаже, че всред прашните страници на историята с изключение на герои-мъже,съществуват доста почтени за почитание дами, чиито каузи не би трябвало да бъдат забравени. Специален диплом получиха и доброволците от Областния съвет на БЧК във Варна за своя филм " Вдъхновение ", които сами са показали самодейност да осъществят този план. Председателят на БЧК-Варна Илко Раев заяви по време на награждаването, че Националният съвет на организацията счита да вземе решение всяка регионална организация да снима собствен личен филм за бъдещите фестивали, като те ще бъдат оценени в обособена категория. Специалната премия на ректора на Медицински университет - Варна получи лентата " Смърт с достолепие ", а премията за най-хубав филм в тази категория отиде при " Лицата на Лафора ", сниман в Босна и Херцеговина. Режисьорът на продукцията Денис Боич, който получи премията, посвети премията на една от героините на кино лентата - малко момиче, което се бори с неизлечима болест. В категорията документални филми, продукцията, която е впечатлила журито и открадна специфичната премия, е бразилската продукция " 4 билета в никакъв случай към този момент ".
Отличена в категорията най-хубав документален късометражен филм е лентата " Животът стартира на 90 ", която споделя за най-възрастния гмуркач в света. Наградата за най-хубав пълнометражен документален филм отиде при " Невидимият меч " на италианският режисьор Максимилиано Кокоза. В последната част на формалната гала бяха отличени филмите в категорията за най-хубав игрален филм. Наградата за най-хубав късометражен игрален филм получи лентата " Салам " от Съединени американски щати. В категория най-хубав пълнометражен филм бе отличена продукцията " Граница на дъжда ", който журито дефинира като един топъл и човешки филм, сниман с доста деликатност. Последваха специфични награди за постановка, сюжети и специфична премия на журито. Наградата за най-хубав сюжети отиде при френско-турската продукция " Топрак ". Наградата за най-хубава постановка завоюва лентата " 3100: Бягане и себенадминаване ", като премията одобри единственият българин пробягал най-дългия маратон в света - Цветан Цеков. В речта си той означи, че даже сполучливото довеждане докрай на сходен маратон не може да се съпостави с страстите при приемането на премията от името на режисьора Санджай Рауал. Филмът, който докосна журито и получи неговата специфична премията, е лентата " Началото е край ". Специална премия на кмета на Варна в категорията игрални филми получи българската продукция " Концерт за кларинет и оркестър " на Максим Петров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР