Варна. Битката при Варна от 1444 г. има много широк

...
Варна. Битката при Варна от 1444 г. има много широк
Коментари Харесай

Марин Костов, Парк-музей „Владислав Варненчик“: Битката при Варна от 1444 г. има много широк исторически отзвук

Варна. Битката при Варна от 1444 година има доста необятен исторически отзив. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Марин Костов, шеф на Парк-музея на бойната дружба „ Владислав Варненчик “ във Варна, във връзка отбелязването на 573-та годишнина от борбата. „ Това е първият сериозен опит на обединени европейски войски да спрат нашествието на османците в Европа. За страдание се оказва несполучлив опит и по тази причина по-късно чак при Виена ще бъдат спрени османците. Това ще даде доста съществено отражение на историческото развиване по-нататък освен на България и на Балканите, само че даже и на Централна Европа, като Унгария “, означи Марин Костов.
На 10 ноември 1444 година на мястото, където през днешния ден е ситуиран Парк-музеят “Владислав Варненчик ”, се разиграва известната борба сред 20 000 християнска съюзническа европейска войска, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело с главнокомандващ трансилванския челник Янош Хуняди и три пъти по-многобройните турски войски на султан Мурад II. Битката край Варна е последната, решителната. След нея Балканите и Югоизточна Европа падат за епохи напред под османо-турска власт. В това последно стълкновение вземат участие българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи, рутени, хървати, саксонци, литовци и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV. В тяхна памет, като израз на респект пред героизма и саможертвата им в името на свободата на Европа, е основан Парк-музеят на бойната дружба “Владислав Варненчик ”.
Музеят на бойната дружба 1444 година „ Владислав Варненчик ” е открит през 1964 година в чест на 520-та годишнина от борбата при Варна. На територията му се намират две тракийски могили. В едната от тях има тракийска гробница от IV-III в. прочие Хр. В памет на починалите бойци на 10 ноември 1444 година в центъра на бойното поле, на мястото, където умира полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело, наименуван посмъртно Варненчик, още по време на робството българите слагат дървени кръстове. През 1924 година слагат непретенциозен монумент. През 1935 година на повърхност от 30 декара е завършен парк, а в едната тракийска могила на територията на парка е издигнат алегоричен пантеон на краля. През 1964 година е повдигнат монумент на Янош Хуняди – главнокомандващ армията на крал Владислав, трансилвански челник, регент на Унгария от 1446 година.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР