Варна. Българското законодателство дава на майките повече права, отколкото са

...
Варна. Българското законодателство дава на майките повече права, отколкото са
Коментари Харесай

Светлана Ангелова, Комисия по труда, социалната и демографската политика: Българското законодателство дава повече права на майките в сравнение с другите държави

Варна. Българското законодателство дава на майките повече права, в сравнение с са регламентирани в доста други страни. За страдание, това обаче не е тласък за раждане на дамите у нас. Това разяснява Светлана Ангелова, заместник-председател на Комисията по труда, обществената и демографската политика в 44-тото Народно заседание, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна . Ангелова бе измежду участниците на Черноморската конференция на тематика „ Майчинство и кариера ”, проведена от структурите на Жени ГЕРБ във Варна, Добрич и Бургас.
„ България е страната с най-дългото платено от страната майчинство освен в Европейски Съюз, само че и в международен мащаб – 58 седмици и 6 дни. След нас са Обединеното кралство и Полша – 52 седмици. В Съединени американски щати да вземем за пример платеният отпуск по майчинство е въпрос на фирмена политика – нормално сред 2 и 10 седмици, само че наклонността е да понижава и по тази причина в страната е обикновено дамите да се връщат на работното си място даже на третия ден след раждането ”, уточни Ангелова. Тя срещна присъстващите с правата, които българското законодателство дава на дамите, с ограниченията за протекция на майките против уволняване, за трудоустрояване, за отпуските и компенсациите при бременност. Зам.-председателят на парламентарната обществена комисия подчертава и върху опцията бащите да употребяват отпуск при раждането на дете.
„ За първите девет месеца на 2018 година към 16 000 татковци са се възползвали от 15-дневния отпуск при раждане на дете. Около 280 майки са трансферирали отпуска при бременност и раждане след 6-месечна възраст на детето на бащата или на някой от родителите си, а 815 майки са се възползвали от опцията да се върнат на работа преди края на отпуска за бременност и раждане ”, сподели още Ангелова.
Участие във форума взе и общественият антрополог доцент доктор Харалан Александров, който повдигна въпроса за провокациите пред обичайните фамилни полезности на модерното общество.
Балансът сред виновното родителство и сполучливата професионална реализация разяснява и Ива Панайотова, управител „ Човешки запаси ” в интернационална компания. По думите й Кодексът на труда предлага доста добра отбрана на майките у нас, само че те би трябвало повече да се интересуват от правата си. Панайотова бе безапелационна, че обществото ни не би трябвало да толерира сивата стопанска система, защото майките са директно пострадали от негативите, които тя носи.
Регионалната конференция беше публично открита от ръководителя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова и Иван Портних, кмет на Варна и регионален координатор на ГЕРБ - Варна. Участие взеха още зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, варненските народни представители от ПГ на ГЕРБ Емилия Милкова и Таня Петрова, бургаските им сътрудници Ивелина Василева, Галя Василева и Ася Пеева, както и Даниела Димитрова, народен представител и регионален началник на ЖГЕРБ-Добрич. В полемиката се включиха още общински съветници, представители на неправителствения бранш и бизнеса, лекари, психолози.
Галя Василева, бургаски депутат и член на НИС на МГЕРБ, поздрави уредниците на форума във Варна, като означи, че той е извънредно потребен за дамите, на които следва да станат майки, и насочи пожелания тематиката да бъде необятно дискутирана и в други градове на страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР