Варна. 40 са командирите, които през годините са командвали Военноморска

...
Варна. 40 са командирите, които през годините са командвали Военноморска
Коментари Харесай

Кап. І ранг Георги Георгиев: 40 са командирите, които през годините са командвали Военноморска база – Варна

Варна. 40 са командирите, които през годините са командвали Военноморска база – Варна. Това сподели капитан І сан Георги Георгиев, пълководец на Пункт за базиране Варна, мотив честването на 120 години от основаването на Военноморска база Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . „ Юбилейната годишнина ни задължи доста тази година и до момента в който изложбата, която открихме, е обичайната и се е случвала в последните 6 години, то няколко други признака, които бяха създадени и със подпомагане на цивилен организации направени и спонсорирани – юбилейна монета, юбилейна значка и юбилейна листовка скоро не са издавани. Последното издание за Военноморската база, също листовка, бе във връзка 110-та годишнина от основаването й. Юбилейна монета и юбилейна значка в последните 20 години не са издавани “, уточни капитан Георгиев.
Юбилейната монета е изпълнена в тъмносиньо и златно жълто. Лицевата й страна демонстрира емблемата на Военноморска база Варна, състояща се от щит, вътре вписани два кръга, сред които е названието Военноморска база Варна, морските знаци котва и четирилъчна звезда, както и годината на основаването й. „ Това е формалната емблема на Военноморска база – Варна от началото на 90-те години, когато е основана тази традиция военните формирования да имат такива емблеми. През годините командванията ревниво пазят и не трансформират тази символика “, изясни капитан Георгиев. Над щита са изписани 120 години – мотивът за издаването на юбилейната монета. На гърба й също са изобразени два кръга, които всъщност съставляват от близко погледнати корабни въжета. „ На кирилица и латиница е изписано Пункт за базиране Варна – наследникът на Военноморска база Варна, а в средата е националния трибагреник и главния морски знак – котва “, сподели още капитан Георгиев. Под котвата е оставено място за номера на всяка монета. „ Серията е лимитирана и с тази номерация всяка една от тях става неповторима. Всеки пълководец на Военноморска база Варна и наследниците ще получи юбилейна монета с вписан този номер “, добави капитан Георгиев. Със същата символика е създадена и значката, която ще се носи от настоящия персонален състав на всички формирования, наследници на Военноморска база Варна.
Валидираната по-рано пощенска карта е с тираж 832 броя. Изображението на пощенската карта е транспортен съд, който символизира активността на Военноморска база Варна.
Празничната стратегия във връзка 120 години от основаването на Военноморска база Варна продължава и в идващите дни. На 16 ноември от 18.00 часа във Фестивален и конгресен център – Варна ще се състои тържествено заседание – концерт, а на идващия ден от 10.00 часа в Пункт за базиране Варна тържествено ще бъдат вдигнати националното знаме, военноморските знамена и флаговете за разцветяване.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР