Варна. 1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор

...
Варна. 1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: 1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор през първата година след внедряване на тол системата

Варна. 1 милиарда лева са предстоящите доходи в пътния бранш през първата година след внедряване на тол системата. Това сподели пред публицисти във Варна министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . „ Напредваме с тол системата и електронните винетки. Втори месец към този момент изпълняваме контракта, сътворяваме двата центъра, които ще ръководят трафика. Започваме доставката на 500 броя стационарни устройства за издаване на билетни карти и закупуване на електронни винетки, доставки на 100-те кантара, които ще мерят тежестта на тежкотоварния трафик “, съобщи министърът. Николай Нанков означи, че системата за премерване на тежестта ще бъде новаторска, като тежкотоварните коли няма да бъдат спирани, а тежестта им ще се мери в действително придвижване с акуратност до 99%. Работи се и по слагането на всички останали уреди, които би трябвало да бъдат внедрени до края на годината.
„ Сложни са процедурите по реда на Закона за устройство на територията за трафик камерите, броячите, кантарите, тези процедури сега вървят. Разработва се софтуерът, който ще бъде възложен на бъдещият орган, който ще ръководи тол системата “, добави министърът. Николай Нанков разяснява, че до следва да бъде взето решение дали това ще бъде държавно дружество, комерсиално сдружение или ще бъде част от структурите на пътната организация. Според министър Нанков ръководещият орган би трябвало да бъде част от структурите на пътната организация. Необходимо е да бъдат назначени специалисти, които ще обслужват системата, като в границите на тази календарна година би трябвало да бъдат назначени над 500 души. „ Тази администрация на годишна база ще генерира запас съвсем два пъти и половина от наличния все още “, съобщи министърът. Николай Нанков означи, че на ден страната губи сумата от 1,5 млн. лева от неналичието на тол система, като данните са на база най-консервативната прогноза за бъдещите приходи и доходи. „ Те няма да са за сметка на българските жители, тъй като електронните винетки няма да нарастнат. Говорим за доходи единствено от тежкотоварните коли и най-много директно преминаващите през България “, сподели още министър Нанков. Очаква се електронните винетки да бъдат внедрени от началото на идната година, а тол системата – няколко месеца по-късно. „ В момента работим по тарифирането за тежкотоварните коли, по какъв начин ще бъдат тарифирани, по какъв начин ще бъдат категоризирани пътищата – в три или четири категории, разяснява се и обсег на пътищата за тарифиране “, добави министър Николай Нанков, акцентирайки, че ще има пътища с по-висока такса за прекосяване.
Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков е във Варна, с цел да инспектира ремонтните действия по пътната инфраструктура – бул. „ Приморски “, ул. „ Мара Тасева “ и бул. „ Първи май “, както и бул. „ Левски “. Министърът инспектира и построяването на втория стадий от водопровода за кв. „ Аспарухово “.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР