Вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява много по-бързо от предходните

...
Вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява много по-бързо от предходните
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Това е хубавото на Омикрон

Вариантът Омикрон на ковид се популяризира доста по-бързо от предходните варианти като Делта и Бета, приетите в болница и умрелите обаче са доста по-малко.

Това заяви пред проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизация към Столична община. Той цитира данните от Южноафриканската република, където разновидността Омикрон беше регистриран за първи път през ноември предходната година.



„ Това са хубавите неща за Омикрон”, уточни Кантарджиев, само че акцентира, че делът на младежите от популацията на Южноафриканската република е много по-висок. „ 28 години е междинната възраст, нашата е 45”.

„ Значи може малко по-висока да е смъртността при нас”, разясни Кантарджиев. „ По-малко хора влизат в болница и по-малко хора умират, това е Омикрон, това е хубавото”.



Кантарджиев добави, че процентът на ваксинираните в Южноафриканската република е непосредствен до този в България.

„ Хубавото на Омикрон е, че доста бързо ще нараства броят на случаите, което го следим от предходната седмица”, сподели Кантарджиев.

Той съобщи, че тези, имунизирани с „ АстраЗенека”, ще би трябвало да си създадат трета „ бустерна” имунизация с имунизацията на „ Пфайзер”.



„ Ако сложиш бустер „ Пфайзер” отбраната от влизане в болница и гибел е 75%, което е добре”.

Кантарджиев цитира данни от Англия, които изрично демонстрират успеваемостта на имунизациите против COVID-19.

„ Работодателите би трябвало да плануват краткотрайната неработоспособност на личния състав поради коронавируса”, счита Кантарджиев.

„ Основната опасност за нашето общество е огромната краткотрайната неработоспособност. Част от хората ще би трябвало да си бъдат у дома. Те няма да са доста заболели, само че няма да са на работа. Трябва да се създадат в предприятията графици и екипи, би трябвало да има взаимозаменяемост, в случай че не искаш да ти спре предприятието. Това, с изключение на имунизациите, е най-важното в момента”.

Кантарджиев е безапелационен, че хората със признаци на ковид би трябвало да стоят у дома, даже да не се усещат доста зле.

„ Заразените не би трябвало да вървят на работа. Ако някого го нервира гърлото или има хрема и кихане – дано си остане вкъщи”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР