Вариантът Омикрон на коронавируса SARS-CoV-2 засяга пациенти със завършен ваксинационен

...
Вариантът Омикрон на коронавируса SARS-CoV-2 засяга пациенти със завършен ваксинационен
Коментари Харесай

Южноафриканско изследване на Омикрон: засича се без секвениране, ваксините все пак помагат

Вариантът Омикрон на ковид SARS-CoV-2 визира пациенти със приключен имунизационен цикъл, само че наличните препарати оказват помощ да се предотврати тежко протичане на COVID-19 с хоспитализация.

Това е един от предварителните заключения в отчет, показан от Южноафриканската мрежа за наблюдаване на генома (NGS-SA) и предаден на здравната комисия на Народното събрание в сряда следобяд. Те сочат и че PCR пробата разрешава да се разбере дали заразяването е с новия вид, без да се прави секвениране. Южна Африка бе страната, където първо се засече считаният за доста по-заразен вид Омикрон.

на NGS-SA не се отваряше към 12:20 ч. българско време. Обобщение на данните обаче бе налично в издания като. Същевременно отчет, почиващ на данни от Националния институт за заразни заболявания в страната, се появи в платформата и в него попадат доста от показаните и пред Народното събрание на страната изводи (без да е обозначен като отчет на NSG-SA).

Резюмето първоначално гласи, че Омикрон, за разлика от Бета и Делта, " демонстрира основни доказателства на равнище население, че вирусът заобикаля имунитета от предходно заразяване ". За способността на Омикрон да заобикаля имунитета, създаван от имунизациите, приказва и съществуването на огромен брой ваксинирани измежду инфектираните.

Южноафриканските учени считат, че е доста рано да се каже какъв брой рисков е Омикрон, въпреки множеството пациенти да са с леки признаци.

" Притеснява ни не огромният брой разновидности, а мястото им "

Проблемът в Омикрон съгласно наличните данни е най-много в мястото на разновидностите в спайк-протеина (шипчестия протеин), а не във обстоятелството, че за целия вирус са към 50: от тях сред между 26 и 32 са точно в протеина. За това приказва и цитираният от " Ел паис " Ричард Леселс, специалист по заразни заболявания, показал отчета.

" Притеснява ни не толкоз броят на разновидностите, а къде са съсредоточени, тъй като доста са в шипчестия протеин и съответно в доста значими елементи за достъпа до клетките ни. Не знаем дали антителата ще се оправят с тях. "

Ефектът на съответната композиция от разновидности продължава да е незнаен.

" Генетиката на Омикрон е изцяло друга от тази на Делта или на предходните разновидности ", споделя още Леселс. Според него обаче е несъмнено, че " имунизациите са инструмент, който може да попречи заболяването да протече тежко и да се постанова хоспитализация ".

По думите му не е известно дали инкубационният интервал фактически е приблизително пет дни, цифрата, което сочат към този момент данните.

Само с PCR

Според учените Омикрон най-вероятно ще заеме мястото на Делта като най-разпространяван вид - към този момент е във всички провинции, а разпространяването на Делта е постепенно.

По данни от през вчерашния ден след на 249 проби от NGS-SA общо 183 са с Омикрон - 74% от изследваните. Пробите с Делта са едвам 22%. Интересен извод в проучването съгласно Леселс обаче е потвърждението, че в действителност не е нужно секвениране, с цел да се откри, че разновидността е точно Омикрон. Причината е, че от три идентификатора за COVID-19 в него един дава негативен резултат, другите два - позитивен: " Не е допустимо да са засече генът на шипа. "
Тази специфичност, следена в лаборатория в северната част на Южна Африка, не се вижда при Делта. С PCR " можем да продължим да наблюдаваме този вид в действително време, не е належащо цялостно генетично секвениране, което нормално лишава две седмици в лабораторията ".

Какво още е известно към този момент

Учените считат и че:

- вирусът се предава по-лесно;

- има по-голям риск от наново заразяване;

- медикаменти, облекчаващи признаците, не престават да действат;

- инфектираните, най-малко в страната, са най-вече хора сред 20 и 39 години, чиято имунна система е по-способна да се оправя с вируса;

- мъчно е още да се вършат изводи дали болестта при Омикрон може да протече по-сериозно.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР