Вариантът Омикрон на COVID-19 създава препятствия за световната икономика, които

...
Вариантът Омикрон на COVID-19 създава препятствия за световната икономика, които
Коментари Харесай

МВФ: Глобалният растеж се забавя, инфлацията расте

Вариантът Омикрон на COVID-19 основава трудности за международната стопанска система, които ще забавят растежа през тази година, изключително на двете най-големи стопански системи в света, съобщи МВФ.

Базираният във Вашингтон спешен заемодател понижи прогнозата си за международния Брутният вътрешен продукт за 2022 година до 4,4%, което е с половин пункт по-малко от октомврийската оценка, заради "препятствията ", породени от последната зараза, въпреки че се чака те да стартират да отшумяват през второто тримесечие на годината.

"Световната стопанска система навлиза в 2022 година в по-слаба позиция, в сравнение с се очакваше по-рано ", съобщи МВФ в тримесечната актуализация на своите Световни стопански вероятности, като добави, че "появата на разновидността Омикрон в края на ноември заплашва да върне обратно този нерешителен път към възобновяване ".

Същевременно "повишаването на цените на силата и спиранията в доставките доведоха до по-висока и по-широкообхватна инфлация от плануваното ", която се чака да продължи по-дълго от предварителните упования.

След солидното възобновяване през предходната година, когато международната стопанска система набъбна с почти 5,9%, МВФ понижи прогнозите за съвсем всички страни - със забележителното изключение на Индия - само че най-голямо въздействие оказаха пониженията на прогнозите за Съединени американски щати и Китай.

"Очаква се тези спънки да натежат пред растежа през първото тримесечие на 2022 година ", се споделя в отчета. "Негативното влияние се чака да отслабва от второто тримесечие, в случай че се одобри, че световният скок на инфекциите с Омикрон намалее и вирусът не мутира в нови разновидности, които изискват спомагателни ограничавания на подвижността. "

Международният валутен фонд още веднъж акцентира, че преодоляването на пандемията е от решаващо значение за икономическите вероятности, и прикани за навсякъде имунизиране в разрастващите се страни, които не съумяват да се оправят с това, даже когато развитите стопански системи минават към подсилващи инжекции измежду към този момент високо имунизираното си население.

"Без тези международни старания вирусът има по-голяма възможност да мутира в допълнение и да разшири световното въздействие на пандемията ", обявиха от фонда.

Източник: БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР