Вариант А предвижда демонополизация на Касата, а вариант Б още

...
Вариант А предвижда демонополизация на Касата, а вариант Б още
Коментари Харесай

Засилват контрола над харчовете на Здравната каса

Вариант А планува демонополизация на Касата, а вид Б още 12 лева към вноската


Застрахователите поемат лекуване над 700 лева


Реформата в здравноосигурителния модел доста закъсня, нужни са незабавни промени. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев при откриването на кръгла маса за промените в бранша. Пред експертите и браншовите организации той помоли да не одобряват лансираните от Министерството на здравеопазването две оферти като дефинитивни. “Дискусията по тях ще продължи колкото е належащо. Поемам уговорката да не потеглям по отъпкания път към Министерския съвет, до момента в който не реализираме единодушие ”, даде обещание министърът. Здравният министър добави, че новият здравен модел ще се базира на 4 основни тематики – нов вид надзор в бранша, основаване на конкуренция сред НЗОК и здравните застрахователи, унищожаване на нерегламентираните заплащания и рационализация на опазването на здравето. “Готови сме на градивен, почтен диалог за развиването на българското опазване на здравето ”, приключи обръщението на Кирил Ананиев. Здравният конгрес е с присъединяване на вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, омбудсманът Мая Манолова, представители на КНСБ и КТ “Подкрепа ”, пациентски и неправителствени организации и депутати.

Ананиев предложи два нови здравноосигурителни модела. Вариант А е демонополизация на здравната каса. Той планува НЗОК да има същия статут както до момента, само че да влезе в конкуренция със застрахователи. Записано е, че жителите ще имат персонален избор на застрахователен фонд. Те сами ще дефинират къде да отиде наложителната им 8-процентна вноска. В този случай спомагателното обезпечаване е непринудено. “Времевият небосвод за реализирането обаче е още в хода на 2019 година с възникването на застрахователно сдружение, което да покрие условията за работа на конкурентен принцип с НЗОК. От този миг здравните вноски на записаните при осигурител пациенти се трансферират не към НЗОК, а към съответния осигурител ”, посочи Ананиев. Ако застрахователят им банкрутира, пациентите ще бъдат поети от НЗОК или гаранционен фонд до момента в който си изберат нов застраховател. Гаранционният фонд се регламентира законодателно. Формира се от средства, набрани от здравноосигурителни вноски през първата година.

НЗОК и застрахователите се договарят директно за даването на здравни услуги с лечебните заведения, които дават отговор както на национално избраните условия и на техните характерни критерии за качество и задоволеност на потребителите. Застрахователите получават народен статут и право да оперират на цялата територия на страната и са задължени да записват всички искащи клиенти.

При вид Б, 8-процентната вноска ще отива в касата, както е в този момент, само че ще има и наложителна здравна застраховка с примерна стойност 12 лева месечно, която ще отива при осигурител по желание или при НЗОК. При този модел на обезпечаване касата и пациентът ще си поделят сметката за лекуване до избрана сума, всичко над нея ще е за сметка на застрахователя. Ако болничната сметка не надвишава Граничната линия да вземем за пример от 700 лева осигурителният пул заплаща 90% от сумата, а пациентът 10%. Тези 10% могат да се покриват и от доброволната застраховка, ако пациентът има такава. Ако сметката надвишава Граничната линия осигурителният пул заплаща същите 90% от Граничната линия (т.е. 630 лева.), само че останалата част от сметката се покрива не от пациента, а от от наложителната му здравна застраховка. Държавата покрива застраховките на пенсионери, безработни, обществено слаби и деца.

Вицепремиерът Томислав Дончев:


Имаме странни упования от системата


Имаме скъсани връзки в системата. Казваме, че ресурсите не доближават, а имаме белези за пилеенето им. Казваме, че няма надзор, а системата е бюрократизирана. Говорим за сложен достъп, а непрекъснато отчитаме свръх хоспитализации, непрекъснато приказваме за профилактика и нищо не се случва. Имаме странни упования към системата, а упованията ни към лекарите са като към движимост, която е в гаранция и би трябвало наложително да има премахване на нередността. Готови сме да дадем 1000 лв. за гражданска отговорност, само че не и за опазване на здравето. Искам да поздравя сътрудника Ананиев, доста приказваме за промяна, само че нищо не се случва. Поздравявам го за смелостта.

„ Алфа Рисърч ”:


51% от българите са склонни на нов модел


С към 2 милиарда лева годишно българите дофинансирали здравната система

 Боряна Димитрова Боряна Димитрова
51% от българите са склонни на нов здравен модел. Хората упорстват да употребяват модерни медикаменти и да се наблюдава резултатът от тях. Това сочат данни от изследване на „ Алфа рисърч ”, извършено през интервала 23-ти юли – август 2018 година

Само 6% от запитаните, обаче са съгласни да внасят повече средства към актуалната си здравна осигуровка. Българите слагат акцент и върху директния достъп до опазване на здравето. Искат натоварен, новаторски, високоспециализиран метод в системата. Хората не желаят да имат просто лечебни заведения, а профилирано лекуване, съвременна инсталация и медикаменти.

Българите упорстват да се наблюдава резултатът от лекуването със модерни медикаменти. Те упорстват да се придвижи моделът от Европейски Съюз.

Д-р Станимир Хасърджиев, ръководител на Национална пациентска организация:


Няма гаранции, че още веднъж няма да доплащаме


 02-5 Едно е ясно. Нашето опазване на здравето не може да продължи да действа със в този момент настоящия здравноосигурителен модел. Всички виждаме това – пациентите са недоволни, лекарите са недоволни. В предлаганите модели, изключително във втория има значим детайл, който считам, че е потребен за българските жители. Той е в унисон с всички рекомендации на Световна банка и Европейска комисия – да генерираме повече средства посредством обществени фондове за сметка на понижаване на доплащането от джоба на пациента. В момента българинът заплаща близо 50% от всички здравни услуги от джоба си.

Има доста детайли, които не са ясни в това, което се предлага досега.

Липсват гаранции, че против една спомагателна здравна застраховка, ще получим нещо в допълнение като здравна услуга. И второ – по какъв начин ще се подсигурява, че никой няма да ни кара да доплащаме още веднъж това, което сега доплащаме.

Доц. Любомир Киров, началник на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари


Не се взема решение казусът с парите в брой


 02-4 Системата на здравно обезпечаване е тази, с която се събират средствата. Мисля си обаче, че тези 800 млн. лева до 1 милиарда лева, които се чака да се съберат, могат да дойдат доста по-лесно.

Министерството на здравеопазването да изиска първо да се реши казусът с над 700 000 здравно неосигурени. Да стартират да се изплащат в цялостен размер осигуровките за деца и пенсионери. Осигуровките на държавните чиновници, които заплаща страната в този момент, те да си ги поемат. Всички тези приходи ще бъдат над 1 милиарда годишно. Няма да се връщам към оня 1.5 милиарда, от запаса на касата, които отпътуваха някъде. Не е ясно по какъв начин ще се реши казусът с нерегламентираните заплащания, както и по какъв начин ще съберем 800 млн. лева, с цел да покрием 4 милиарда лева

Нищо значително не бе упоменато за извънболничната помощ. За да се решат проблемите, би трябвало да се остойности каква е цената на труда ни и на консумативите.

Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи:


Предлагат се хрумвания, не модели


 03-3 „Много са правилни правилата и задачите, които си слага здравното министерство – да се признае, че системата е недофинансирана и да се потърсят способи за набиране на средства с нарастване на обществения запас. Да се потърсят нови играчи. Но по този начин показаните модели са по-скоро хрумвания, а не толкоз модели“, съобщи Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи. Тя съобщи готовността от страна на асоциацията да се включи в постигането на образован модел.

Несторова разяснява желанието на Министерство на здравеопазването да вкара наложителна здравна застраховка с примерна стойност 12 лева на месец за всички и по този начин в системата да влязат 860 млн. лева „Питат ме 860 млн. лева ще бъдат ли задоволителни и по какъв начин с тях ще се изпълни дупка от 3,5 милиарда лева колкото доплащат пациентите сега. Не можем да отговорим, тъй като не знаем какво би трябвало да платим с тях. Трябва да се направи остойностяване кое какъв брой струва“, съобщи Несторова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР