Върху вкуса на храните и напитките влияят не само подправките

...
Върху вкуса на храните и напитките влияят не само подправките
Коментари Харесай

Музиката променя вкуса на една и съща напитка, както и бонбони

Върху усета на храните и напитките въздействат освен подправките или питателните добавки, а формата и цветът на опаковката, размерът на съдовете и дори музиката, под чиито звуци се яде и пие , написа РИА Новости.

Преди няколко години физиолози от университетите в Брюксел и Оксфорд създали необикновен опит. На триста доброволци било обявено, че ще пробват разнообразни типове бира – светла 4,5 градуса, 8-градусов „ трипъл “ и 6-градусов британски ейл . Всеки от участниците трябвало да опита по два пъти препоръчаната напитка и да оцени усета й. И двата пъти бил препоръчан еднакъв вид бира, за което участниците в опита не знаели . Когато пристигнало време да се слагат оценки, на практика всички доброволци били уверени, че са дегустирали разнообразни типове бира.
 
 iStock/Getty Images

Тайната се оказала елементарна – всяка чаша с пенлива течност била предлагана под звуците на друга музика . В резултат на това усетът на бирата се променял – на доброволците тя се коствала по-кисела, по-горчива или даже по-силна, в сравнение с била в реалност.



Този трик „ работел “ освен във връзка с алкохола. Когато учените предложили бонбони с карамел, според от музикалния акомпанимент участниците споделили , че ядат бонбони със напълно разнообразни усети. Ниските тонове „ правели “ бонбоните горчиви, а високите – по-сладки, макар че в действителност били безусловно идентични. -->

Авторите на опита изясняват другите вкусови усещания с гъвкавостта на мозъка. Съзнанието ни непрекъснато се пробва да се застрахова от едни усеща за сметка на други.

Учените допускат, че мощните звучи влияят механичен на барабанната струна – част от нерва, отговаряща за предаването на информация до разположените на езика рецептори.
 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР