Върху вариант 2 ще пишат днес зрелостниците, които се явяват

...
Върху вариант 2 ще пишат днес зрелостниците, които се явяват
Коментари Харесай

По вариант 2 ще пишат зрелостниците днес на втората матура

Върху вид 2 ще пишат през днешния ден зрелостниците, които се явяват на втория наложителен държавен зрелостен изпит по желание.

Изпитният вид беше изтеглен тази заран в Министерството на образованието и науката, като той ще важи за всичките 13 образователни предмета, по които през днешния ден се явяват зрелостниците на втората матура.

Вторият наложителен държавен зрелостен изпит е по желание на учениците от 12-клас от следните образователни предмети - непознат език /английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, съветски език/; математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и запазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; веществен цикъл "Философия ".

Вторият наложителен зрелостен изпит по 13 образователни предмета ще се състои през днешния ден

Заявления за втория наложителен държавен изпит по 13 предмета, по желание на зрелостниците, който стартира от 9.00 часа, са подали 37 116 възпитаници. И тази година най-вече възпитаници - 11 884, са поискали британския език за втория си наложителен изпит. След него се подрежда биологията, определена от 9846 зрелостници, а 4879 са показали география и стопанска система.

За изпита по философия са подадени 4621 заявки. На матура по математика желаят да се явят 2509 зрелостници, а по история и цивилизация - 966. Изпит по физика се чака да положат 197, а по химия - 188 възпитаници. След британския, най-вече искащи да се явят на матура по език, са учениците, избрали немския език - 944, след него се подреждат тези с френски - 373, с съветски - 321, с испански - 319 възпитаници. Най-малко зрелостници са избрали да се явят на изпит по италиански език - 69.

Зрелостниците би трябвало да носят в учебните заведения документ за идентичност - персонална карта, паспорт или удостоверение за ръководство на МПС. За да бъдат позволени на изпита, учениците в 12-и клас е належащо да показват служебна записка - на хартия или на мобилния си телефон. Изискването е да носят и химикал, който написа в черен цвят.

Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 учебни заведения в страната, при спазването на противоепидемичните ограничения, с обезпечено видеонаблюдение и с наличието на близо 23 000 квестори. Учениците ще бъдат позволени в учебните заведения със защитни маски или с защитни шлемове, само че без да се струпват на входовете на учебните здания и при спазването на отдалеченост до 1,5 метра.

Всички възпитаници ще преминат поредно през инспекция на документа за идентичност /лична карта, паспорт или удостоверение за ръководство на МПС/ и на служебната записка за допускане на държавния зрелостен изпит, през меренето на температурата и дезинфекцията на ръцете.

В изпитните зали зрелостниците ще влизат с сложени защитни маски или с шлемове, а по избор - може и с ръкавици. По време на изпита учениците ще може да махат маските си, в случай че пожелаят. В общоприетата класна стая, която е с три огромни прозорци, ще има до 10 зрелостници на изпитите.

Заради измененията в датите на матурите, свързани с ковид, тематиката за историческото развиване на България след Първата международна война няма да бъде включена в изпита по история и цивилизация, а тематиките за Североизточния район, за Северния централен район и за Северозападния район няма да участват в матурата по география и стопанска система.

Материалът по физика и астрономия също беше скъсен, като тематиките, които няма да бъдат включени, са "Елементарни частици ", "Еволюция на звездите " и "Поглед към Вселената ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР