Върху контрола на НСО имат отношение и Народното събрание и

...
Върху контрола на НСО имат отношение и Народното събрание и
Коментари Харесай

Стефан Янев: Не съм съгласен с думата ”слугинаж”, която се употребява по отношение на НСО

Върху контрола на НСО имат отношение и Народното събрание и Министерски съвет. Не съм склонен с думата ”слугинаж ”. Познавам експертите, които работят там и те са отдадени на работата си. Ако има целенасочност тя е срещу професионализма на тези хора.
Това сподели секретаря на президента по сигурността и защитата Стефан Янев, който разяснява в предаването " Лице в лице " по бТВ ветото върху измененията в закона за Министерство на вътрешните работи и отхвърлянето му от Народното събрание.

" За мен беше предстоящо отхвърлянето на ветото. Президентът постоянно се е ръководел от правила и в този случай не е направил никакво оттегляне. ", акцентира той.

По думите му претекстовете за наложеното отчасти несъгласие от президента Румен Радев с обществени и всеки може да ги прочете. В тях е посочено, че на процедура с измененията в закона се прави повтаряне на функционалности и пълномощия на НСО с такива в Министерство на вътрешните работи.

Освен професионални претекстовете на ветото на президента са и тъй като измененията в закона не дадоха отговор на чисто политически претекстове, какъвто е въпросът дали тези промени дават отговор на публичния интерес. Как това повтаряне на активността ще е потребно за обществото?, попита Янев.

Поисканата смяна гласи, че охраняваните лица, изброени в закона, имат право да се откажат от защитата от НСО и да получат защита от Министерство на вътрешните работи и това става с решение на Комисията. Това е дублирането, само че когато човек си избира кой да го охранява се получава затрудняване на координацията. Това е усложнение и проблем даже в интернационално равнище. Когато аналозите на президент, министър председател, ръководител на Народно събрание от други страни идват ние ще би трябвало да им кажем, че имат опция да си избират кой да ги охранява. Това мъчно ще се възпреме от задграничните служби, които дават отговор за защитата на такива лица.

Тази активност е високо профилирана, подготовката е дългогодишна и там работят отлични експерти. Техните някогашни ръководители също опазиха чиновниците и показаха минусите на тази смяна в закона.

Относно изказванието, че НСО е службата на президента, Янев разяснява, че действително има такива текстове в закона, само че за дейностите и пълномощията са разказани в детайли и се вижда, че това не е тъкмо по този начин. По думите му президентът може да назначава и освобождава ръководители, само че това става по предложение на Министерски съвет, с което се съблюдава равнопоставеност на управляващите. Второто пълномощие е да покачва в чин, както и да утвърждава щатното разписание. Всички други пълномощия не са предоставени на президента, като да дефинира бюджета да вземем за пример.

Янев акцентира, че е налична медийна акция против службата, а освен кавги свързани с НСО. " Това което ми прави усещане е един обобщаващ детайл и това е споменаването на думата „ слугинаж “, с която не съм склонен ", съобщи той и посочи, че допускам, че хора, които употребяват тази дума са наранени, че не им е предоставена опция да се възползват то услугите на службата.

Секретарят на президента удостовери думите на някогашни ръководители на службата, че чиновниците в НСО не са добре платени и добре стимулирани в работата си. По думите му това може да е една от аргументите да охраняват и други лица отвън служебните си отговорности.

Янев не се съгласи, че има диспропорция в кадровия състава на службата, че доста хора охраняват единствено няколко души в страната. По думите му има доста разнообразни експерти в НСО, които дават отговор за доста разнообразни действия. Даде за образец това, че те дават отговор за поддръжката и сигурността на целия автопарка, с който се обслужват охраняваните хора.

" Пиша си с всевъзможни хора, когато е в полза на работата, в това число и с предприемачи, във връзка делегации в чужбина. Не бих споделил, че Пламен Узунов е търгувал с въздействие. Да се каже, че някой е упражнил въздействие или да е търгувал с такова би трябвало да има доказателства, само че това е работа на прокуратурата, а не на нас да го коентираме. ", отговори секретяна на президента във връзка кореспонденцията на сътрудника си Пламен Узунов с предприемача Пламен Бобоков, която прокуратурата популяризира до медиите към този момент втора седмица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР