Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи предупреди жителите на

...
Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи предупреди жителите на
Коментари Харесай

Аятолахът на Иран зове протестиращите за вода да не стават плячка на врага

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи предизвести жителите на засегнатата от суша югозападна част на страната да не дават муниции на " врага " след дни на митинги, при които минимум четирима бяха убити, осведоми " Франс прес ".

Хузестан, основният петролен район на Иран и най-богатата от 31 провинции на страната, е обхваната от суша от март, а митинги избухват в няколко града от 15 юли.

Хаменеи призна сериозността на казуса с водата и акцентира, че жителите на Хузестан не са отговорни за това, че показват недоволството си, само че той ги прикани да бъдат внимателни.

" Врагът ще се опита да употребява какъвто и да е инструмент против революцията, страната и ползите на хората, тъй че би трябвало да внимаваме да не му даваме никакъв претекст ", посочи Хаменеи в мнения, оповестени на формалния му уебсайт.

Обръщайки се към жителите на Хузестан, той добави: " Хората показаха своето неодобрение, само че не можем да ги подлагаме на критика за това. "

" Проблемът с водата не е нищожен, изключително в горещия климат на Хузестан ", призна той.

Иранските медии и управляващи оповестиха, че са убити минимум трима души, в това число служител на реда и протестиращ, обвинявайки " опортюнисти " и " размирници " в пукотевица по стачкуващи и сили за сигурност.

Държавната телевизия заяви през днешния ден, че четвърти човек е бил погубен предходната вечер и двама са били ранени по време на " безредици " в град Алигударц, в западната провинция Лорестан.

Според малкия екран хората са излезли на улиците " под предлога на водните проблеми в Хузестан ".

" Беше открита пукотевица от незнайни детайли ", означи малкия екран и добави, че силите за сигурност са били ситуирани, с цел да се оправят със обстановката.

Това е първият път, когато локални медии оповестяват за митинги или жертви отвън Хузестан, откогато митингите по отношение на водата избухнаха предходната седмица.

Фарсиезични медии, основани в чужбина, излъчиха видеозаписи, които съгласно тях са на митинги в няколко по-големи и по-малки града в Хузестан, показващи стотици хора, които шестват и скандират лозунги против управляващите, до момента в който са заобиколени от полицейски елементи за битка с безредиците.

Агенция Франс Прес не са могли да ревизират достоверността на видеоклиповете.

Междувременно интернационалните правозащитни организации " Амнести интернешънъл " и " Хюман райтс уоч " настояват, че иранските сили за сигурност са употребявали противозаконна и несъразмерна мощ, с цел да потушат митингите в Хузестан.

" Амнести оповестиха през днешния ден, че минимум осем протестиращи и странични наблюдаващи, в това число младеж, са били убити при размириците.

Хузестан е дом на огромно арабско малцинство и хората му постоянно се оплакват от маргинализация.

Днес висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет настоя Иран да се оправи с хроничния дефицит на вода в провинцията, вместо да подхваща репресии против протестиращите.

" Стрелбата и арестуването на хора просто ще добави към гнева и отчаянието ", сподели тя и добави, че " пагубната " обстановка се натрупва от доста години.

Преди ден президентът Хасан Рухани съобщи в телевизионна тирада, че жителите на Хузестан имат " правото да приказват, да се показват, да стачкуват и даже да излизат на улицата, в границите на наредбите ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР