Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че войната

...
Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че войната
Коментари Харесай

Войната с Ирак на Саддам доказала, че Иран може да се защитава

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи разгласи, че войната на Ислямската република с Ирак в интервала 1980-1988 година е посочила, че страната може да се пази , без да се отнася към актуалните условия, отбелязва " Франс прес ".

" Опитвайки се в продължение на осем години, правейки всичко, което могат, и все пак не постигайки нищо - има ли по-голяма победа за Иран ", попита Хаменеи.

Хаменеи направи мненията в излъчено по малкия екран видеообръщение към висши военни командири и ветерани от войната в цялата страна, при започване на седмицата " Светата защита ", отбелязваща годишнината от войната.

" Светата защита сподели, че експанзията към тази страна коства доста скъпо ", настоя той.

" Когато една страна покаже, че има силата и решимостта да се отбрани... това кара агресора да намерения два пъти, преди да нападна ", акцентира Хаменеи и добави: " А в случай че желае да работи рационално, ще разбере, че не е в негова изгода и е доста скъпо. "

Иракският деспот Саддам Хюсеин нахлу в Иран година и половина след Иранската ислямска гражданска война през 1979 година, предизвиквайки войната, която в последна сметка беше прекъсната посредством помирение с посредничеството на Организация на обединените нации.

Хаменеи сподели, че спорът е направил иранската гражданска война " доста по-силна ", в сравнение с е била преди.

Върховният лидер на Иран също по този начин упрекна западните сили, че са въоръжили Саддам, до момента в който са лишили Иран от помощ , като посочи, че това показвало " истината и естеството на западната цивилизация ".

Речта му беше направена, откакто Съединени американски щати едностранно оповестиха, че глобите на Организация на обединените нации против Иран още веднъж са в действие и заплашиха с " последици " страни, които не се съобразят.

Този ход беше отритнат като юридически незабележим от други международни сили.

Иран и Съединени американски щати два пъти стигнаха до ръба на директна борба от юни 2019 година насам.

Хаменеи прикани управляващите да запазят паметта за войната като " част от националната еднаквост " на иранците , като основават литературни творби в международен мащаб.

Тази година Иран анулира боен церемониал, провеждан годишно за отбелязване на годишнината от войната поради пандемията от новия ковид, която умъртви повече от 24 400 и болести над 425 000 души в Ислямската република от март насам.

Хаменеи прикани иранците да съблюдават по-добре здравните рекомендации като обществено разграничаване и носене на маски, като означи, че вирусът убива към 150 души всеки ден в страната.

" Да предположим, че аероплан с 300 души на борда се разрушава на всеки два дни и всички умират. Това малко нещо ли е ", запита аятолахът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР