Върховният съвет по сигурността на Турция потвърди решимостта си да

...
Върховният съвет по сигурността на Турция потвърди решимостта си да
Коментари Харесай

Турция: Подкрепяме либийското правителство срещу превратаджиите

Върховният съвет по сигурността на Турция удостовери решимостта си да поддържа либийското държавно управление на националното съглашение в Триполи против противника му Халифа Хафтар. Съветът " няма да се поколебае да предприеме нужните стъпки " се споделя още в изказване след среща, управлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган. 
Турция поддържа прието от Организация на обединените нации държавно управление на националното съглашение, безапелационна е Анкара. Либия е в безпорядък след свалянето през 2011 година на дългогодишния деспот Муамар Кадафи, като конкурентни политически и въоръжени групи се борят за надзор над страната, напомня БГНЕС.
Анкара ускори военната поддръжка на Триполи против основания на изток Хафтар, който стартира атака през 2019 година за завладяването на столицата. Хафтар е подсилен от Египет и Обединените арабски емирства - с които Турция има обтегнати връзки - както и от Русия. Напрежението набъбна през последните седмици, като Египет заплаши да се намеси военно, в случай че подкрепените от Анкара сили на ПНС напреднат към стратегическия град Сирт.
СНС разиска и енергийните действия в източното Средиземноморие - зона на напрежение, изключително с Гърция. Съветът акцентира " твърдата решителност на Турция да отбрани правата и ползите си, произлизащи от интернационалното право в източното Средиземноморие ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР