Върховният съд в САЩ взе ключово решение, което може да

...
Върховният съд в САЩ взе ключово решение, което може да
Коментари Харесай

Върховният съд в САЩ даде зелена светлина за легализирането на спортните залагания

Върховният съд в Съединени американски щати взе основно решение, което може да докара до легализирането на спортните залагания в цялата страна. В момента Невада е единственият щат, където човек може да направи залог за резултата на спортна среща.

В понеделник Върховният съд разгласи за противоконституционна възбраната за спортни
залагания в Съединени американски щати. Съдът гласоподава с 6:3 в интерес на щатската администрация на Ню Джърси, която оспорваше настоящия Закон за отбрана на професионалния и любителския спорт.

Законът влиза в действие през 1992 година и разрешава само на Невада да предлага цялостен набор от
залози за спортни срещи. Само през 2017 година на територията на щата са били направени спортни залагания на обща стойност 4.8 милиарда $.

Преди шест години Ню Джърси стартира опити за узаконяване на спортните
залагания. В основата им беше тогавашният губернатор Крис Кристи, който търсеше метод да подтиква намиращата се в застой стопанска система на щата.

 Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи
© Reuters

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи

През август 2012 година четирите огромни професионални лиги в Съединени американски щати - футболната (НФЛ), баскетболната (НБА), бейзболната (МЛБ) и хокейната (НХЛ), както и най-голямата организация за колежански спорт - Националната колежанска спортна асоциация (NCAA), започнаха правосъдна борба с Кристи и Ню Джърси.

Петте организации имаха триумф на всички по-ниски инстанции, до момента в който делото не стигна до Върховния съд през лятото на 2017 година На 4 декември двете ответни страни бяха изслушани, а пет месеца по-късно пристигна окончателното решение.

" Това е страховит ден за правата на щата и за правото на хората в него да могат да взимат лични решения. Гражданите на Ню Джърси желаят състезателен
хазарт и федералното държавно управление няма право да им забрани. Върховният съд се съгласи с нас. Горд съм, че водих тази борба за правата на хората от Ню Джърси ", съобщи Кристи след решението на съда.

Ню Джърси ще е първият щат отвън Невада, който ще предлага легално спортни
залагания, а се чака скоро към него да се причислят още доста други, измежду които Ню Йорк, Мисисипи, Пенсилвания, Делауеър и Западна Вирджиния.

 Върховният съд в Съединени американски щати даде зелена светлина за легализирането на спортните <a href=залагания " src= " https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_3179163.jpg " />
© Associated Press

" Конгресът може да контролира спортния
хазарт непосредствено, само че в случай че реши да не го прави, всеки щат е свободен да работи на своя воля ", се споделя в решението на Върховния съд на Съединени американски щати.

" Нашата работа е да интерпретираме закона, който Конгресът е приел, и да решаваме дали е в сходство с конституцията. Законът за отбрана на професионалния и любителския спорт не е ", допълниха от съда, който в началото отхвърли да се заеме с делото през 2014 година

Комисионерът на НБА Адам Силвър разяснява, че не е безусловно " за " спортните
залагания, само че схваща, че това е " действителността на спортната просвета ". " Решението на Върховния съд отваря вратите за обособените щати да одобряват закони, легализиращи спортните залагания. Ние ще подкрепим основаването на федерална рамка, която да обезпечи обединен метод към спортните хазартни игри в щатовете, които решат да ги легализират. "

" В същото време ще продължим да бъдем дейни в настоящите разисквания с държавните законодателства. Независимо от изискванията във всеки предстоящ закон за спортни
залагания честността на нашата игра остава най-големият ни приоритет ", сподели още Силвър.

 Върховният съд в Съединени американски щати даде зелена светлина за легализирането на спортните <a href=залагания " src= " https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_3179165.jpg " />
© Reuters

Сходни позиции показаха и останалите огромни лиги. " Решението на Върховния съд ще има дълбоки последствия върху Мейджър лийг бейзбол. Тъй като всеки щат ще преценя дали да позволи спортни
залагания, ние ще продължим да търсим подобаващи отбрани за нашия спорт в партньорство с другите професионални спортове ", се споделя в мнението на МЛБ.

" Най-важният ни приоритет е отбраната на честността на играта. За постигането на тази цел ще продължим да поддържаме законодателство, което основава лесна съгласуваност и партньорства сред страната, операторите на
казина и органите за ръководство на спорта ", допълват от бейзболната лига.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР