Върховният съд в Мадрид отхвърли молбата на каталунския активист и

...
Върховният съд в Мадрид отхвърли молбата на каталунския активист и
Коментари Харесай

Съд в Мадрид отказа да пусне каталунски активист на свобода, за да стане премиер

Върховният съд в Мадрид отхвърли молбата на каталунския деятел и водач на най-голямата организация, подкрепяща независимостта, да бъде пуснат от пандиза, с цел да отиде на съвещанието на Народното събрание, което може да го избере за министър председател, оповестиха медиите в Испания.

Съдията Пабло Ярена реши, че той не може да запусне центъра за задържане, където е с мярка прелиминарен затвор поради акцията за обособяване на Каталуня от Испания, нито може да се яви в Народното събрание в Барселона за съвещанието, на което би могъл да бъде определен за идващ министър председател на самостоятелната област.

Уволненият водач Карлес Пучдемон, който разгласи, че непринудено отдръпва кандидатурата си " краткотрайно ", не стигна до съвещанието, тъй като не се върна в Испания от Брюксел, с цел да не бъде задържан. Испанските институции оповестиха, че той не би могъл да бъде определен от разстояние и това отсрочи съвещанието, на което трябваше да се гласоподава кандидатурата му, със седмици.

Каталунският парламент към този момент насрочи избора на Санчес (заседанието, на което процедурата по назначение би трябвало да се случи след диспути и гласуване) за 12 март. Върховната прокуратура към този момент се разгласи даже против краткотрайното излизане на Санчес от пандиза.

Новият претендент на партиите на независимостта беше измежду първите, задържани още преди референдума от 1 октомври. За поддръжниците на отделянето той е " политически пандизчия ", а за испанските управляващи - разследван за подстрекаване към безредици.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (227)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР