Върховният съд суспендира присъдата на Рахул Ганди по дело за клевета

...
Върховният съд на Индия суспендира присъдата на опозиционния лидер Рахул
Коментари Харесай

Върховният съд на Индия суспендира присъдата на опозиционния лидер Рахул Ганди по наказателно дело за клевета.

Лидерът на Конгреса беше осъден на две години затвор през март заради коментарите си през 2019 г. относно фамилията на премиера Нарендра Моди на предизборен митинг.

Г-н Ганди беше дисквалифициран като депутат след присъдата си.

Решението на съда от петък му проправя пътя да се върне в парламента и да участва в общите избори през следващата година.

Офисът на долната камара на парламента ще трябва да отмени дисквалификацията на г-н Ганди, за да може той отново да стане депутат.

"Това ще трябва да стане незабавно", каза PDT Achary, бивш генерален секретар на долната камара, пред BBC. Той добави, че г-н Ганди може да започне да присъства на текущата парламентарна сесия от понеделник.

"Ако въпросът, свързан с неговата присъда, не бъде решен, той все пак ще има право да се състезава на следващите общи избори", каза той.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Върховният съд отбеляза, че мотивите, дадени от съдията по делото за налагане на максималното наказание от две години на г-н Ганди, „са без достатъчно причини и основания“.

Съдът също така предупреди г-н Ганди, че е трябвало да бъде по-внимателен, докато прави предполагаемите забележки.

Делото за клевета срещу г-н Ганди, повдигнати от депутата от BJP Пурнеш Моди, се въртяха около коментари, направени от лидера на Конгреса в щата Карнатака през 2019 г. по време на предизборен митинг.

"Защо всички тези крадци носят Моди като фамилно име? Нирав Моди, Лалит Моди, Нарендра Моди", каза той.

Нирав Моди е избягал индийски диамантен магнат, докато Лалит Моди е бивш шеф на индийската Висша лига (IPL), който е наказан доживотно от борда по крикет на страната.

В жалбата си Пурнеш Моди твърди, че коментарите са клеветили цялата общност на Моди. Въпреки това, г-н Ганди каза, че е направил коментара, за да подчертае корупцията и той не е насочен срещу никоя общност.

По-ниска инстанция е предоставила на г-н Ганди гаранция, за да обжалва присъдата му, но през юли висшият съд на Гуджарат отхвърли жалбата му, искаща отлагане на присъдата му.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР