Върховният съд отказа да съживи противоречивия закон на Мисури в

...
Върховният съд отказа да съживи противоречивия закон на Мисури в
Коментари Харесай

Върховният съд казва, че Мисури не може да забрани на местната полиция да помага за прилагането на федералните закони за оръжията

Върховният съд отхвърли да съживи спорния закон на Мисури в петък, който не разрешава на локалните правоприлагащи органи да оказват помощ на федералните чиновници да ползват федералните разпореждания за оръжията.

Министерството на правораздаването оспори закона от 2021 година – наименуван Закон за запазване на втората корекция – с аргумента, че се намесва в клаузата за господство на Конституцията, която гласи, че федералните закони имат преимущество пред държавните.

Щатският закон постанова наказания – до 50 000 $ – за подкрепяне на използването на федерални закони, които Общото заседание на Мисури счита, че може да са противоконституционни, в това число тези, които изискват регистрация на избрани рискови оръжия и други, които изискват търговците на огнестрелни оръжия да водят записи.

Агенти за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия, дружно с сътрудник на ФБР и столичен служител на реда от Сейнт Луис, вървят пред северната страна на Централната гимназия за образни и театрални изкуства след пукотевица, която остави трима души убити, в това число стрелеца в Сейнт Луис, Мисури на 24 октомври 2022 година - Двама души бяха убити в понеделник и няколко бяха ранени от въоръжен мъж, който откри огън в гимназия в среднозападния американски град Сейнт Луис, заяви полицията. (Снимка от TIM VIZER / AFP) (Снимка от TIM VIZER/AFP посредством Getty Images) Агенти за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия, дружно с сътрудник на ФБР и столичен служител на реда от Сейнт Луис, вървят пред северната страна на Централната гимназия за образни и театрални изкуства след пукотевица, която остави трима души убити, в това число стрелеца в Сейнт Луис, Мисури на 24 октомври 2022 година - Двама души бяха убити в понеделник и няколко бяха ранени от въоръжен мъж, който откри огън в гимназия в среднозападния американски град Сейнт Луис, заяви полицията. (Снимка от TIM VIZER / AFP) (Снимка от TIM VIZER / AFP посредством Getty Images) Тим Визер/АФП/Гети изображения

Статутът обаче разрешава на държавните организации да подкрепят използването на федерални закони, които имат държавни аналози, като да вземем за пример тези, включващи тежки закононарушения.

Федерален арбитър в щата блокира закона през март, заставайки на страната на администрацията на Байдън. Апелативен съд отхвърли да отсрочи това решение, което накара основния прокурор на Мисури Андрю Бейли да се обърне към Върховния съд.

В петък съдът отхвърли петицията на страната.

Съдия Кларънс Томас сподели, че би разрешил законът да влезе в действие. Съдия Нийл Горсуч, към който се причисли и арбитър Самуел Алито, написа малко изказване, в което споделя, че е склонен с разпореждането на съда „ при актуалните условия “.

В своята незабавна молба до Върховния съд Бейли сподели, че федералното държавно управление няма законното право, известно като „ права “, належащо за оборване на държавния закон.

„ Отрязването на държавните запаси за федерално правоприлагане от страна на щатските държавни управления не е вреда; това е характерност на уредената власт на страната от Десетата корекция “, сподели Бейли на съдиите.

Решението от 24 страници, издадено през март от американския областен арбитър Брайън Уаймс, постановява, че законът е „ анулиран като противоконституционен в своята целокупност “.

„ Щатските и локалните чиновници на правоприлагащите органи в Мисури могат законно да вземат участие в взаимни федерални оперативни групи, да подкрепят следствието и използването на федерални закононарушения с огнестрелно оръжие и изцяло да споделят информация с федералното държавно управление, без да се опасяват от санкции (SAPA), “ написа Wimes.

„ Практическите резултати на закона опонират на декларираната му цел “, добави Уаймс, номиниран от някогашния президент Барак Обама.

„ Докато претендира да пази жителите, SAPA излага жителите на по-голяма щета, като се намесва в способността на федералното държавно управление да ползва законно признати разпореждания за огнестрелни оръжия, основани от Конгреса за отбрана на жителите в границите на Конституцията “, написа той.

Генералният юрист Елизабет Прелогар назова закона на Мисури „ очевидно противоконституционен “ в правосъдни документи, противопоставящи се на незабавното искане.

„ Както този съд от дълго време е признал “, написа тя, „ клаузата за господство не разрешава на даден щат да анулира федералния закон или да намеси спънки пред използването на федералния закон. “

Представители на правоприлагащите органи на Съединени американски щати по-рано споделиха на CNN, че федералните сътрудници са се сблъскали с редица проблеми в щата, откогато законът влезе в действие, защото локалните управляващи се тормозят от вероятно нарушение.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР