Върховният съд отхвърля опита на Алабама да избегне създаването на втори конгресен район с мнозинство на чернокожите

...
Във вторник Върховният съд отхвърли спешна оферта от Алабама, поставяйки
Коментари Харесай

Във вторник Върховният съд отхвърли спешна оферта от Алабама, поставяйки началото на нова карта на Конгреса, която вероятно ще включва втори район с мнозинство на чернокожите, който да отчита 27% чернокожо население на щата.

Редът от един ред отразява, че чувствата в съда не са се променили от юни, когато Върховният съд с 5-4 гласа потвърди по-долна инстанция, която е наредила на щата да преначертае картата си за седем места в Конгреса, за да включи втори район с мнозинство на чернокожите или „нещо доста близко до него“.

Върховният съд на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, на 27 юни 2023 г. Върховният съд на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, на 27 юни 2023 г. Джим Уотсън/AFP/Getty Images

Няма отбелязани несъгласия.

Действията на съдиите ще имат незабавни последици в Алабама и може би в цялата страна на изборите през 2024 г. В момента има шестима републиканци и един демократ в Конгреса от Алабама, но промяната в състава на окръзите вероятно означава, че щатът ще избере нов демократ в Конгреса.

Черните гласоподаватели клонят към демократите в други щати, като също се водят битки за преразпределение.

Опит за заобикаляне на решението през юни

Случаят беше внимателно наблюдаван, тъй като след решението на съда през юни депутатите от Републиканската партия на Алабама отново одобриха карта на Конгреса само с един район с мнозинство от чернокожи, очевидно пренебрегвайки решението на Върховния съд, че те осигуряват повече политическо представителство за чернокожите жители на щата.

Становището 5-4 през юни беше написано от главния съдия Джон Робъртс, който привлече гласовете на колегата консервативен съдия Брет Кавано, както и на тримата либерални съдии от съда.

Същият състав от трима съдии, който наблюдаваше делото, преди да стигне до Върховния съд за първи път, написа, че е „обезпокоен“ от действията на Алабама по случая и обяви картата за невалидна, като нареди на специален майстор да изготви нови линии.

„Дълбоко сме обезпокоени, че щатът въведе карта, която щатът с готовност признава, че не предоставя средството за защита, което казахме, че изисква федералният закон“, пишат съдиите, двама от които бяха назначени от бившия президент Доналд Тръмп.

Тричленният съдебен състав отказа да отложи решението си в очакване на обжалване.

Алабама се втурна към Върховния съд и поиска от съда да замрази решението на по-долната инстанция, като се аргументира, че нейната карта за 2023 г. е преминала законовата проверка, дори ако не включва втори район с мнозинство на чернокожите.

Държавата твърди, че може да различи новата карта от плана, който беше анулиран през юни.

Главният прокурор на Алабама Стив Маршал, републиканец, твърди, че новата карта запазва общностите на интереси непокътнати, обединявайки така наречения черен пояс на щата.

„Планът за 2023 г. се отклони от съществуващите линии на областите, за да обедини черния пояс, той раздели минималния брой линии на областите, необходими за изравняване на населението между областите, и направи картата значително по-компактна чрез промени във всеки район“, твърди Маршал.

Маршал твърди, че долният съд е допуснал грешка, като е изискал да бъде изтеглен втори район с мнозинство на черните.

„Съдът отхвърли правото на преценка на държавата да прилага традиционните принципи за преразпределяне през 2023 г., като изрично отказа да се съобрази с тях, когато не дават „правилните“ расови резултати“, каза Маршал.

Държавата е накарала Върховния съд да действа бързо, като е наложил спиране до 1 октомври, за да може подготовката за изборите за 2024 г. да започне.

Резултати от конгресните райони за 2022 г. КАРТА CNN

Оспорващите картата, представлявани от Фонда за правна защита и образование на NAACP, ACLU и други, призоваха съдиите да отхвърлят кандидатурата на щата с аргумента, че въпросната карта размива силата на чернокожите избиратели.

Те обвиниха държавата в „безсрамно“ противопоставяне на становище, издадено от съдиите само преди три месеца.

Адвокатите оприличиха действията на държавата с „злощастната ни история на държави, които се противопоставят на защитата на гражданските права чрез закони и практики, които, макар и неутрални на пръв поглед, служат за поддържане на статуквото“.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР