Върховният съд на Япония постанови днес, че правителството не е

...
Върховният съд на Япония постанови днес, че правителството не е
Коментари Харесай

Върховният съд на Япония постанови: Правителството не е отговорно за ядрената катастрофа във Фукушима

Върховният съд на Япония постанови през днешния ден, че държавното управление не е отговорно за нуклеарната злополука във Фукушима през 2011 година и отхвърли исковете на хиляди евакуирани хора против страната, обособени от исковете против компанията оператор, с настоявания да бъдат обезщетени за породените им вреди, съобщи Асошиейтед прес.

Днешното решение на съда е първото, отнасящо се до отговорността на държавното управление за злополуката във Фукушима по общо четири каузи за обезщетения, заведени от близо 3700 поданици на Фукушима.

Четиричленният състав на съда, управляван от Хироюки Кано, постанови, че държавното управление не може да бъде държано отговорно за злополуката, тъй като вредите от цунами с сходна мощ не е можело да бъдат предотвратени, даже в случай че министърът на индустрията бе употребявал пълномощията си и бе разпоредил на оборудването да укрепи морската си дига съгласно оценките за заплахата от цунами по това време.

Съдебното решение може да засегне близо 30 сходни каузи, които към момента се водят в страната.

На 11 март 2011 година атомната електроцентрала " Фукушима 1 " претърпя повреда на три от реакторите си след земетресение с магнитуд 9 и последвало го цунами. Аварията докара до изпускане на огромно количество радиация в региона и евакуация на повече от 160 000 души.

Ищците по четирите каузи, доста от които към момента са разселени във и отвън Фукушима, упорстват да им бъдат обезщетени вредите, които са понесли поради злополуката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР