Върховният съд на Великобритания започна тридневни обсъждания на правните предизвикателства

...
Върховният съд на Великобритания започна тридневни обсъждания на правните предизвикателства
Коментари Харесай

Върховният съд на Великобритания подхвана пророгацията и Невероятния Хълк

Върховният съд на Англия стартира тридневни разисквания на правните провокации във връзка с спорното решение на премиера Борис Джонсън да приключи активността на Народното събрание.
Съдът стартира чуване на причините за преустановяване на сесията на Камарата на общините предходната седмица до 14 октомври - единствено две седмици, преди страната да напусне Европейския съюз.
Политически деликатният случай е невиждан във Англия и може да докара до привикване още веднъж на Народното събрание. Това би отслабило доста позициите на премиера тъкмо преди датата на овакантяване 31 октомври.
11 съдии дебатират към това " дали е законно министър председателят да посъветва нейно величество да подреди преустановяване активността на Народното събрание ", съобщи ръководителят на Върховния съд Бренда Хейл, до момента в който откриваше съвещанието, предава Агенция Франс Прес.
" Това е сериозен и сложен въпрос на закона. Не се занимаваме с по-широките политически въпроси. Решаването на този юридически въпрос няма да дефинира по кое време и по какъв начин Англия напуща Европейски Съюз. "
Не е известно по кое време най-висшият съд във Англия ще вземе решение.
Джонсън авансово сподели пред BBC, че „ ще изчака да види какво споделят съдиите “. Той разгласи, че ще съблюдава закона, само че няма да отсрочва Brexit.
На дребна проява пред съда протестиращи издигнаха плакати с надпис " Защитавай демокрацията ".

Един от тях беше облечен като Невероятния Хълк - отпратка към аналогията, направена от самият Борис Джонсън преди срещата му с Жан-Клод Юнкер в Люксембург.
След диалога им той още веднъж настоя, да бъде отстранен защитният механизъм за границата на Ирландия, а от Европейски Съюз отвърнаха с въпроса, по кое време Англия ще предложи съответно различно решение на проблема?
" Такива оферти към момента не са направени ", съобщи през вчерашния ден Юнкер.
Напълно вярно
Включването на Върховния съд в сагата, продължаваща към този момент три години и половина, произтича от обещанието на Джонсън „ do or die “ и неговата крилата фраза " По-добре мъртъв в канавката, в сравнение с да отложа Brexit ". 
В устрема си да реализира развода непременно министър председателят приключи работата на Народното събрание за пет седмици, което, съгласно критиците му, беше жестоко премахване на проевропейските му съперници и поръчка, те да не се пробват да отсрочат в допълнение излизането от Европейски Съюз.
Правителството отвърна, че Народното събрание нормално се разпуска всяка година и Джонсън просто разчиства пътя за нов дневен ред след оставката на Мей през юли.
Върховният съд прикани 11 от своите 12 съдии да прегледат делото, тъй че да се избегне патова обстановка с тъждество в броя на мненията на магистратите.
Те би трябвало да вземат решение дали даже имат право да вземат решение по противоречивия политически въпрос, преди да обмислят мотивацията на Джонсън за този ход.
Върховният съд в Англия сподели, че не е въпрос на съдилищата да вземат решение за такива въпроси, до момента в който най-висшия цивилен съд в Шотландия дефинира прекратяването на работата на Народното събрание като " нелегално ".
Професорът по право Сионайд Дъглас-Скот в " Queen Mary University of London " съобщи, че присъдата може да има монументални последствия освен за Brexit, само че и за това по какъв начин ще действа най-старата парламентарна народна власт в света в бъдеще.
" Ако работата на Народното събрание бъде прекъсната без налични средства за отбрана, тогава салдото на силите е прекомерно тежък за изпълнителната власт ", сподели тя за Агенция Франс Прес.
Поражение за премиера ще го остави открит за обвинявания, че той в действителност е излъгал кралица Елизабет II и евентуално ще докара до апели за оставката му.
Британският монарх е държавен глава и е конституционно длъжен да работи по съвет на нейния министър председател.
Мъртъв в канавка
Преди прекратяването на активността му Народното събрание одобри закон, принуждаващ Джонсън да изиска трето отсрочване на Brexit от Брюксел, в случай че не се стигне до взаимни отстъпки от срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 17 и 18 октомври. Джонсън обаче е неотстъпчив, даже разгласи, че има " скришен проект " и ще се оправи като " Невероятния Хълк ".
Премиерът се надява европейските водачи да създадат компромис, поради опасенията за безреден завършек на " бездействието " по Brexit, с което ще завърши 46-годишното присъединяване на Англия в европейския план.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР