Върховният съд на Турция одобри искането истанбулската катедрала Света София,

...
Върховният съд на Турция одобри искането истанбулската катедрала Света София,
Коментари Харесай

Върховният съд на Турция даде разрешение църквата Света София да стане джамия

Върховният съд на Турция утвърди настояването истанбулската катедрала " Света София ", сега музей, да бъде превърната в джамия, предава турската опозиционна медия Ahval, като се базира на информация на Абдулкадир Селви, колумнист във вестник Daily Hurritet. 

Съдът ще разгласява решението си в петък, 10 юли, откакто всички подписи са подготвени, твърди Селви, който е прочут с околните си връзки с държавното управление и държавните чиновници в Анкара, написа Агенция " Фокус ". 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата " Партия на справедливостта и развиването " (ПСР) напоследък усили напъните си за превръщането на катедралата в джамия, а откакто прегледа случая по-рано, Върховния съд разгласи, че ще вземе решение по въпроса до 15 юли.

По думите на Селви, решението ще има исторически последствия, само че множеството турски жители го утвърждават. Макар някои да считат, по думите на колумниста, че решението е политически стимулирано, изборите в страната ще се състоят едвам след три години. 

Множество християнски групи, в това число гръцкото духовенство, както и европейските водачи се опълчиха на проектите на Ердоган да трансформира " Света София " в джамия, защото това може да докара до спорове на религиозна основа. По-рано Вселенският патриарх Вартоломей съобщи, че превръщането на " Света София " в джамия може да докара до разделяне сред християни и мюсюлмани. 

Сградата е седалище на гръцката православна черква от построяването си през VI век в тогавашен Константинопол, до завладяването на столицата на Византийската империя през 1453 година от османците. През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк взема решение да трансформира постройката в музей, като част от промените в Турция.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР