Върховният съд на Турция одобри искането истанбулската катедрала Света София,

...
Върховният съд на Турция одобри искането истанбулската катедрала Света София,
Коментари Харесай

Турция реши да превърне Света София в джамия

Върховният съд на Турция утвърди настояването истанбулската катедрала " Света София ", сега музей, да бъде превърната в джамия, предава турската опозиционна медия Ahval, като се базира на информация на Абдулкадир Селви, колумнист във вестник " Хюриет ".

Съдът ще разгласява решението си в петък, 10 юли, откакто всички подписи са подготвени, твърди Селви, който е прочут с околните си връзки с държавното управление и държавните чиновници в Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата " Партия на справедливостта и развиването " напоследък усилиха напъните си за превръщането на катедралата в джамия, а откакто прегледа случая по-рано, Върховния съд разгласи, че ще вземе решение по въпроса до 15 юли, съобщи организация " Фокус ".

По думите на Селви, решението ще има исторически последствия, само че множеството турски жители го утвърждават. Макар някои да считат, по думите на колумниста, че решението е политически стимулирано, изборите в страната ще се състоят едвам след три години. Множество християнски групи, в това число гръцкото духовенство, както и европейските водачи се опълчиха на проектите на Ердоган да трансформира " Света София " в джамия, защото това може да докара до спорове на религиозна основа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР