Върховният съд на САЩ днес разреши първите федерални екзекуции да

...
Върховният съд на САЩ днес разреши първите федерални екзекуции да
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ окончателно разреши първи екзекуции от 17 години

Върховният съд на Съединени американски щати през днешния ден позволи първите федерални изтезания да бъдат осъществени , като анулира решение на по-долна правосъдна инстанция, съгласно което те бяха отсрочени, оповестява " Франс прес ".

Бяха планувани четири федерални изтезания, само че арбитър от областен съд ги анулира, с цел да разреши правни провокации против смъртоносната инжекция, която трябваше да се употребява.

Решението на окръжния съд беше взето единствено часове преди първата екзекуция, на някогашния бял супремасист Даниел Луис Лий, който беше наказан с различен мъж за ликвидиране на тричленно семейство по време на обир, имащ за цел да подкрепи финансирането на основаването на " Република на арийците ".

Затворниците " не са показали доказателства, нужни, с цел да оправдаят намесата в последния миг от Федералния съд ", постанови Върховният съд.

" Ние анулираме предварителното предписание на Окръжния съд, тъй че... изтезанията могат да продължат по проект ", се добавя в решението на Върховния съд на Съединени американски щати

Спирайки изтезанията, окръжният арбитър Таня Чъткан постанови, че потреблението на едно лекарство, пентобарбитал, за осъществяване на изтезанията, може да аргументи " мощна болежка и излишно страдалчество " и може да наруши конституционната възбрана за грубо и извънредно наказване.

Апелативният съд удостовери тази заповед, преди Върховният съд да я анулира.

Лий ще бъде първият федерален пандизчия, екзекутиран в Съединените щати от 2003 година насам и първият откогато президентът Доналд Тръмп разгласи проекти за обновяване на федералните изтезания.

Само три федерални изтезания бяха осъществени след възобновяване на смъртното наказване през 1988 година.

Лий и различен мъж, Чеви Кехо, бяха наказани в Арканзас през 1999 година за убийствата от 1996 година на търговеца на оръжие Уилям Мюлер, неговата брачна половинка и осемгодишната й щерка.

Според прокуратурата двойката ограби Мюлер, с цел да открадне оръжия, които възнамеряваха да продадат, с цел да финансират основаването на бял върховенски " Република арийски нации " в Тихия северозапад.

Лий, който от този момент се отхвърли от белите си висши вярвания съгласно юристите си, беше наказан на гибел, до момента в който Кехоу получи три доживотни присъди без опция за условно освобождение.

Ерлийн Питърсън, 81-годишна, чиято щерка и внучка бяха убити, водиха акция против смъртната присъда на Лий, заявявайки, че тя желае да прекара остатъка от живота си зад решетките.

" Това е елементарен излаз ", споделя Питърсън пред The ​​New York Times. " Той би трябвало да преживее това. Както и аз. "

Питърсън и околните на други жертви също заведоха дело с искане да забавят изтезанието, аргументирайки се, че за тях е рисково да пътуват до Terre Haute, с цел да станат очевидци на изтезанието на Лий поради пандемията на ковид.

Апелативен съд отхвърли делото в неделя, само че Бейкър Крус, юрист на фамилиите, сподели, че ще го заведе във Върховния съд.

" Федералното държавно управление сложи това семейство в несъстоятелно състояние да избира сред правото им да стане очевидец на изтезанието на Дани Лий и личното им здраве и сигурност ", сподели Куррус.

Върховният съд обаче отхвърли молбата им.

Бюрото на пандизите съобщи в неделя, че член на личния състав на пандиза Terre Haute е тествал позитивно за COVID-19.

" Няма причина някой да прави изтезания сега заради пандемията ", споделя Робърт Данъм, изпълнителен шеф на осведомителния център за смъртните санкции.

Повече от 1000 религиозни водачи в Съединени американски щати приканиха Тръмп предходната седмица да се откаже от проектите за обновяване на федералните изтезания, а Дънам упрекна президента в " политическо потребление на смъртното наказване ".

Тръмп, който е изправен пред тежка борба за преизбиране през ноември, прикани за засилено потребление на смъртното наказване, изключително за убийци на служители на реда и наркотрафиканти.

Само шепа американски щати, основно в консервативния Юг, към момента интензивно правят изтезания. През 2019 година са починали 22 души.

Повечето закононарушения са съдени според държавните закони, само че федералните съдилища обработват някои от най-тежките закононарушения, в това число терористични офанзиви и закононарушения от ненавист.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР