Върховният съд на Русия реши да бъде закрита една от

...
Върховният съд на Русия реши да бъде закрита една от
Коментари Харесай

Руският съд закри една от най-уважаваните правозащитни организации в страната

Върховният съд на Русия реши да бъде закрита една от най-уважаваните в страната правозащитни организации - Движението " За права на индивида ", оповестиха съветските медии. Това стана по искане на Министерството на правораздаването, което отхвърли през октомвро да записва организацията поради документални неточности в заявката ѝ.

Лидерът на придвижването Лев Пономарьов разгласи, че ще апелира решението и ще сезира Европейския съд за правата на индивида. Според него ликвидацията на организацията, която в Русия е оповестена за непознат сътрудник, е поръчана авансово.

" Главната причина за закриването ни е, че придвижването " За права на индивида " опонира на силите. Това е естествено за всяка правозащитна организация, само че явно ние сме омръзнали ", сподели Пономарьов и съобщи,че двивението ще продължи да съществува и да работи.

Движението " За права на индивида " е основано през 1997 година и е една от най-старите правозащитни организации в Русия. Според уеб страницата му то има няколко десетки клонове в цялата страна. През февруари тази година придвижването беше несъмнено от съветското правораздаване като " непознат сътрудник ". Тази противоречива формулировка беше въведена със закон, признат през 2012 година, и се употребява за организации, които са финансирани от други страни и които имат политическа активност. Неотдавна като " непознат сътрудник " беше избрана и неправителствената организация Мемориал, и организацията на опозиционера Алексей Навални.

През декември Лев Пономарьов, който е на 78 години, прекара над две седмици в ареста поради апели към присъединяване в неразрешени митинги.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР