Върховният съд на Русия разпореди най-известната правозащитна организация в страната

...
Върховният съд на Русия разпореди най-известната правозащитна организация в страната
Коментари Харесай

Съдът в Русия нареди ликвидирането на правозащитната организация Мемориал

Върховният съд на Русия разпореди най-известната правозащитна организация в страната да бъде ликвидирана за нарушение на закон, който изисква организациите да се записват като задгранични сътрудници, поставяйки завършек на година на репресии против критиците на Кремъл, невиждани от руските времена, съобщи " Ройтерс ".

Закриването на правозащитната организация " Мемориал " поставя завършек на година, в която главният критик на Кремъл беше хвърлен в пандиза, политическото му придвижване неразрешено, а мнозина от сподвижниците му бяха принудени да избягат. Москва твърди, че просто прилагала закони, с цел да попречи на екстремизма и да отбрани страната от непознато въздействие.

" Това е лош сигнал, който демонстрира, че нашето общество и страната ни се движат в неверна посока ", посочи ръководителят на Управителния съвет на " Мемориал " Ян Рачински.

Закриването на организацията ще усили заплахата от " цялостна принуда " в Русия, акцентира един от юристите на " Мемориал " Мария Айсмонт по време на последните чувания в съда през днешния ден.

" Мемориал " назова делото политически стимулирано. Агенция " Интерфакс " цитира юрист на организацията, който разгласи, че ще апелират решението както в Русия, по този начин и в Европейския съд по правата на индивида.

Създадена в епохата на " гласността " на руската либерализация от видни дисиденти, в това число вдовицата на носителя на Нобелова премия за мир Андрей Сахаров, " Мемориал " в началото се концентрира върху документирането на закононарушенията от сталинистката ера.

Тя беше основната правозащитна организация в Русия по време на двете войни в Чечня през 1990-те години, а неотдавна се разгласи против репресиите против критиците при ръководството на президента Владимир Путин.

Властите сложиха организацията в формален лист с " задгранични сътрудници " през 2015 година, ход, който докара до голям брой ограничавания върху активността ѝ.

Миналия месец прокуратурата упрекна основаните в Москва център за човешки права " Мемориал " и " Мемориал интернешънъл ", неговата конструкция майка, в нарушение на закона за задграничните сътрудници.

Прокуратурата твърдеше, че " Мемориал интернешънъл " била нарушила наредбите, като не е маркирала всички свои изявления, в това число изявления в обществените мрежи, с етикета " задграничен сътрудник ". Прокуратурата упрекна основания в Москва център в одобрение на тероризма и екстремизма.

Говорейки на последното съвещание по делото, прокурор сподели, че " Мемориал " била провела огромни медийни акции, които целели дискредитиране на съветските управляващи.

Правозащитната организация отхвърли каквито и да е съществени нарушавания и назова правосъдните каузи политически. Тя настоя, че членовете ѝ ще продължат работата си, даже в случай че бъде разпусната.

Путин, някогашен разузнавач в руската специфична работа Комитет за Държавна сигурност (на СССР), настоя този месец, че " Мемориал " била защитавала организации, които Русия счита за екстремистки и терористични, и че нейният лист с жертви на репресиите от руската ера включвал колаборационисти на нацистите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР