Върховният съд на Обединеното кралство трябва да реши може ли

...
Върховният съд на Обединеното кралство трябва да реши може ли
Коментари Харесай

Ще има ли отново референдум за независимост на Шотландия?

Върховният съд на Обединеното кралство би трябвало да реши може ли да бъде плануван нов референдум за отделянето на Шотландия без утвърждението на английския министър председател Лиз Тръс и нейното държавно управление. Изслушването на причините по делото стартира през днешния ден. Независимо от изхода от делото, шотландският министър председател Никола Стърджън изрази убеденост, че референдум може да се организира през октомври следващата година.

Никола Стърджън сподели, че нито не помни, нито се отхвърля елементарно. Когато става дума за шотландската самостоятелност. Тя даде обещание на шотландците втори референдум за отделянето на английската провинция от Англия на 19 октомври 2023 година. Как обаче може да стане това?

През 2014 година, когато се организира референдумът за самостоятелност, английското държавно управление даде на Народното събрание в Единбург - Холируд - особено позволение за това. Този път обаче кабинетът на Лиз Тръс отхвърля да даде сходно позволение, а самата Тръс сподели три пъти " не " на концепцията. Шотландският министър председател обаче счита, че все пак референдумът може да бъде плануван от шотландския парламент, защото в него са определени партии, подкрепящи независимостта. Затова въпросът беше отправен до Върховния съд.



" Ако законният метод посредством референдум бъде блокиран от Уестминстър, тъй като се опасяват от демократичния избор на народа на Шотландия, тогава за мен и за моята Шотландска национална партия, изборът ще е елементарен. Ще сложим въпроса за решение от народа на избори или ще се откажем от шотландската народна власт. Искам да съм пределно ясна - няма в никакъв случай никога да се откажа от шотландската народна власт ", сподели Никола Стърджън, министър- ръководител на Шотландия.

На референдума през 2014 година, 55% от шотландците бяха срещу самостоятелност, а 45% - за. Но Стърджън упорства, че излизането от Европейския съюз, което беше срещу волята на шотландците, е преобърнало настройките.
Стърджън даже даде обещание вложения от 22 милиарда $ в шотландската стопанска система за идните 10 години, в случай че независимостта стане факт.

Изслушването във Върховния съд ще продължи два дни, само че петимата съдии би трябвало да се срещнат с 8000 страници материали. Решението вероято ще отнеме месеци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР