Върховният съд на Норвегия обяви днес, че синът на близък

...
Върховният съд на Норвегия обяви днес, че синът на близък
Коментари Харесай

Синът на бизнесмен, близък до Путин, е пуснал незаконни дронове над Арктика

Върховният съд на Норвегия разгласи през днешния ден, че синът на непосредствен до президента Владимир Путин съветски предприемач е нарушил закон, който не разрешава на съветски жители да пускат дронове, съобщи Асошиейтед прес. Андрей Якунин е пускал дронове над Арктика предходната година.

Върховният съд отхвърли решението, взето на долна инстанция, със мнението, че " възбраната за хвърчене на съветски жители включва и полети на дронове ".  Забраната постановява, че съветски компании или жители на страната " не могат да кацат и да изхвърчат от норвежка територия, както и да летят над нея ".

Норвегия, както и Европейският съюз като цяло, наложи възбраната след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Миналата година норвежки регионален съд реши да пояснява като занимание стартирането на дронове и постанови, че глобите не го засягат.

Якунин, който има двойно поданство - на Русия и на Англия, а живее в Италия, бе задържан в Хамерфест, Северна Норвегия, на 17 октомври 2022 година, откакто плавал из архипелага Свалбард и наоколо до континенталния норвежки бряг.

Андрей е наследник на съветския предприемач Владимир Якунин , дълготраен прочут на президента на Русия Владимир Путин, показва АП. Държавният департамент на Съединени американски щати сложи името му в санкционния лист на представители на властта в Русия и предприемачи от страната след анексията на Крим през 2014 година

В рамките на обиколката си из Свалбард Андрей Якунин носи отговорност за полетите на два дрона , които са негова благосъстоятелност, във въздушното пространство над архипелага, отстоящ на повече от 800 километра северно от континентална Норвегия. Якунин е употребявал дроновете за снимане на свои изкачвания, преходи по глетчери и плавания.

Адвокатът на Андрей Якунин - Йон Кристиян Елден, отбелязва, че двама от петимата съдии от състава на Върховния съд са изявили противоречие и не са заели позиция по отношение на мнението, че дроновете могат да бъдат причислени към категорията " самолети ".

" Това единствено по себе си приказва какъв брой е комплициран този проблем. Има ли рационална причина да се одобри, че един елементарен екскурзиант ще го разбере? ", гласи изказване на Елден. Той добавя, че Върховният съд е обсъждал единствено въпроса дали глобите засягат дроновете, а не, да вземем за пример, дали разпоредбите се отнасят и до хора с двойно поданство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР