Върховният съд на Нигерия потвърди избора на президент Бола Ахмед

...
Върховният съд на Нигерия потвърди избора на президент Бола Ахмед
Коментари Харесай

Върховният съд на Нигерия потвърждава президентската победа на Тинубу

Върховният съд на Нигерия удостовери избора на президент Бола Ахмед Тинубу, поставяйки завършек на месеци правосъдни борби към президентската конкуренция.

Седемчленният съд се произнесе в четвъртък против оспорванията на опозицията за измами и нарушавания на изборния закон по време на изборите.

Продължете да четете

лист от 4 детайла В Нигерия, стопански блус понижава патриотизма в Деня на независимостта Съперничеството сред фракциите на Боко Харам ускорява насилието в Северна Нигерия Нигерийската съпротива ще апелира решението на трибунала за президентския избор Нигерийските синдикати стачкуват още веднъж, с цел да стачкуват против растящите разноски след премахването на дотациите < /h3> завършек на списъка

„ Тази тъжба не е основателна и тя се отхвърля “, сподели съдията от Върховния съд Джон Окоро.

Решението на съда, което е дефинитивно, дава на Tinubu корав мандат да управлява.


Тинубу, 71-годишен някогашен губернатор на столицата Лагос, беше определен за президент през февруари в най-тежката конкуренция в актуалната история на Нигерия.

Той завоюва 37 % от гласовете, изпреварвайки с малко претендента на Демократическата партия на народите (PDP) Атику Абубакар и Питър Оби от Лейбъристката партия.

Абубакар и Оби получиха надлежно 29 % и 25 % от гласовете.

Двамата опозиционни претенденти подадоха правни оспорвания на резултата с аргумента, че изборната комисия на Нигерия не е съумяла да съобщи цифрово резултатите от изборните секции, както беше дадено.

Избирателната комисия призна „ проблеми “ в системата за гласоподаване, само че отхвърли целостта на изборите да е била компрометирана.

Опозицията също по този начин твърди, че защото Тинубу е спечелил по-малко от 25 % от гласовете във федералната столица Абуджа, той е бил под законовия предел да бъде разгласен за победа.

Съдилищата обаче не се съгласиха с това пояснение, постановявайки, че Тинубу в действителност е достигнал нужния предел за продобиване на 25 % от гласовете в две трети от всички 36 щата и Абуджа взети дружно.

Повечето избори в Нигерия провокираха правни разногласия, откогато страната откри демократично ръководство през 1999 година Върховният съд на Нигерия обаче в никакъв случай не е отменял президентски резултати.

Кой е Тинубу?

Тинубу, мохамеданин, роден в югозападната част на Нигерия, говореща йоруба, принадлежи към ръководещата партия на Конгреса на всички прогресивни в Нигерия.

Обучен като счетоводител в Съединени американски щати, той става политически деятел в Нигерия, преди да стане сенатор и по-късно губернатор на щата Лагос, който управлява от 1999 до 2007 година

Откакто пое президентския пост през май, Тинубу вкара основни стопански промени, които съгласно него ще привлекат вложители и ще трансфорат Нигерия в районна икономическа мощ.

Те включват понижаване на скъпата дотация за гориво и въвеждане на пазарно насочен обменен курс.


Тинубу ще се изправи пред голям брой други провокации по време на своя четиригодишен мандат.

Неговото държавно управление сега се бори със обилни закани за сигурността, от въоръжено въстание в североизточната част до банди за отвличания, които са сграбчили хиляди против откуп за една година.

Също по този начин се бори да ръководи висока инфлация, размахвана валута и кражба на недопечен нефт.

През юли Тинубу беше определен и за ръководител на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), което го сложи отпред на районния блок във време на задълбочаваща се неустойчивост, в това число от поредност от военни преврати от 2020 година насам. < /p> Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР