Върховният съд на Мианмар отхвърли днес жалбата на двамата журналисти

...
Върховният съд на Мианмар отхвърли днес жалбата на двамата журналисти
Коментари Харесай

Върховният съд на Мианмар отхвърли жалбата на двамата осъдени журналисти от Ройтерс

Върховният съд на Мианмар отхвърли през днешния ден жалбата на двамата публицисти от Ройтерс, наказани на седем години затвор за нарушение на закона за държавната загадка, съобщи Ройтерс.

" Те бяха наказани на седем години затвор, решението остава в действие, а жалбата е отхвърлена ", съобщи висшият арбитър Сое Наинг, без да даде детайлности, оповестява Българска телеграфна агенция.

33-годишният Ва Лоне и 29-годишният Куав Сое О са под стража повече от 16 месеца, откакто бяха задържани през декември 2017 година Преди ареста им публицистите проверяваха убийството на 10 мюсюлмани рохинги.
Съд на по-ниска инстанция в Янгон призна Ва Лоне и Куав Сое О за отговорни в нарушение на закона за държавната загадка и ги осъди на седем години затвор. Адвокатите им апелираха присъдата пред Върховния съд, като се позоваха на неналичието на доказателства за осъществено закононарушение и обявиха, полицията е устроила клопка на публицистите. Полицай, свидетелствал пред съд по делото, съобщи предходната година, че служители на реда са подхвърлили на обвинените документи, представляващи държавна загадка.

Вкарването в пандиза на Ва Лоне и Куав Сое О провокира остра реакция от бранители на свободата на печата, западни дипломати и международни водачи и това усили натиска върху лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи да употребява въздействието си, с цел да бъдат помилвани двамата публицисти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР