Върховният съд на Мавриций декриминализира гей секса, заявявайки, че забраната

...
Върховният съд на Мавриций декриминализира гей секса, заявявайки, че забраната
Коментари Харесай

Върховният съд на Мавриций декриминализира еднополовите връзки

Върховният съд на Мавриций декриминализира гей секса, заявявайки, че възбраната отразява полезностите от колониалната ера, а не локалните.

Британските колонизатори за първи път криминализират „ содомията “ през 1898 година, само че законът не е прилаган през последните години.

Гей мъжът, който заведе делото, сподели, че " към този момент е свободен да обича без боязън който пожелае ".

Решението идва в миг на напредък хомофобия и по-строги анти-гей закони в някои африкански щати.

По-специално, президентът на Уганда Йовери Мусевени подписа противоречив закон против хомосексуализма през май, който наложи смъртно наказване за „ усложнена хомосексуалност “, която се отнася до секс с деца или обезчестяване.

Много хора в Уганда и други африкански страни настояват, че хомосексуалността е „ неафриканска “, и опонира на техните религиозни вярвания.

Делото в Мавриций беше заведено от Abdool Ridwan Firaas Ah Seek, който твърди, че „ закононарушението на содомия “ нарушава главните му права, в това число правото на независимост.

Върховният съд сподели, че законът не „ отразява никакви локални полезности на Мавриций, а е завещан като част от нашата колониална история от Англия “.

Това " не беше израз на вътрешна демократична воля, само че несъмнено беше наложено на Мавриций и други колонии от английското ръководство ", прибавиха съдиите.

Решението значи, че хората към този момент не могат да бъдат задържани за правене на гей секс, само че Народното събрание ще би трябвало да анулира закона, с цел да го направи легален.

В правосъдните документи страната твърди, че не е „ нечувствителна “ към опасенията на ЛГБТ общността, само че наказателният кодекс може да бъде изменен единствено от Народното събрание когато в обществото се появиха " удобни " условия.

Africa Live: Актуализации на истории от целия континент Примамен в капан и изнудван, че е гей. Ще бъде ли Кения последната страна, която ще одобри закон против гейовете?

Мавриций получи своето самостоятелност през 1968 година, само че резервира възбраната за гей секс.

Религиозните групи изрично се опълчиха на дейностите за анулацията й.

Abdool Ridwan Firaas Ah Seek сподели, че решението ще помогне на бъдещите генерации в Мавриций „ изцяло и свободно да прегърнат своята половост, без да се опасяват от арест ".

Тръстът за човешкото достолепие (HDT) съобщи, че " най-сетне отстранява " повече от век " глобена от страната стигма против ЛГБТ хората в Мавриций ".

Това добави, че решението изпраща обръщение до африканските страни, които към момента криминализират еднополовите връзки, да отстранен своите закони.

Законът в Мавриций постанова присъда затвор до пет години за хомосексуален секс, само че " наподобява значително остаряла на процедура ", сподели HDT на уеб страницата си.

Има 64 страни по света, които имат закони, които криминализират хомосексуализма, и съвсем половината от тях са в Африка.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР