Върховният съд на Лондон постанови, че гаранциите на САЩ по

...
Върховният съд на Лондон постанови, че гаранциите на САЩ по
Коментари Харесай

Британският съд позволи на Асандж да обжалва екстрадирането си в САЩ

Върховният съд на Лондон постанови, че гаранциите на Съединени американски щати по делото на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж са незадоволителни и той ще получи право на цялостно чуване по обжалването , предава " Ройтерс ".

През март Върховният съд даде краткотрайно позволение на 52-годишния Асандж да апелира на три учредения. Но това даде опция на Съединени американски щати да дават приемливи гаранции, че няма да изискат смъртно наказване и ще му разрешат да се базира на правото и отбраната на независимост на словото, обещано от Първата корекция, в процеса.

В малко решение двама висши съдии обявиха, че изказванията на Съединени американски щати не са задоволителни и споделиха, че ще разрешат обжалването да продължи.

Основаната от Асандж WikiLeaks разгласява стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - най-големите пробиви в сигурността от този тип в историята на американската военна работа - дружно с голям брой дипломатически телеграми.
 WikiLeaks - цел на американските
WikiLeaks - цел на американските " кибервойници "?

Властите в Съединени американски щати към момента умуват дали да не насочат офанзивите си против основателя

През април 2010 година Wikileaks публикува секретно видео, показващо офанзива с хеликоптер на Съединени американски щати през 2007 година, която умъртви десетина души в иракската столица Багдад, в това число двама чиновници на Ройтерс.

Американските управляващи желаят да изправят Асандж пред съд по , съвсем всички по Закона за шпионажа , заявявайки, че дейностите му с WikiLeaks са били безразсъдни, увредили националната сигурност и заплашили живота на сътрудници.

Многобройните му световни поддръжници назовават ​​съдебното гонене подигравка и  посегателство против публицистиката и свободата на словото. Призивите за преустановяване на случая идват от правозащитни групи, медийни органи и австралийския министър председател Антъни Албанезе, дружно с други политически водачи.

Асандж беше задържан за първи път във Англия през 2010 година по шведска заповед по, които по-късно бяха оттеглени.

Австралийският компютърен специалист прекара последните пет години в с висока степен на сигурност " Белмарш ", откакто откри леговище в в Лондон в продължение на седем години.

Президентът Джо Байдън сподели през април, че обмисля искане от Австралия да се откаже от траялия десетилетие напън на Съединени американски щати за гонене на създателя на Wikileaks.
 Байдън обмисля иск на Австралия да спре преследването на създателя на Wikileaks
Байдън обмисля иск на Австралия да спре преследването на създателя на Wikileaks

Асандж е изправен пред 17 обвинявания в шпионаж поради публикуването на набор от секретни американски документи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР