Върховният съд на Израел отхвърли ключов елемент от спорната съдебна

...
Върховният съд на Израел отхвърли ключов елемент от спорната съдебна
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел отхвърли ключов елемент от правосъдната реформа на Нетаняху

Върховният съд на Израел отхвърли основен детайл от противоречивата правосъдна промяна на държавното управление, които които понижават пълномощията на правосъдната власт и провокираха всеобщи митинги, съобщи Агенция Франс Прес.


В изказване на Върховния съд се споделя, че 8 от 15-те съдии са се произнесли против поправката, призната от Народното събрание през юли, с която се отстранява клаузата за " аргументираност ", употребена от съда за анулация на държавни решения, които се смятат за противоконституционни.

" Това се дължи на сериозното и невиждано увреждане на главните характерности на страната Израел като демократична страна ", се споделя в изказването.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху твърди, че огромният пакет от правосъдни промени, показан преди една година, е нужен за възобновяване на салдото сред пълномощията на съдиите и политиците.

Неговите критици обаче предизвестяват, че многостранният пакет проправя пътя към властническо ръководство и може да бъде употребен от Нетаняху за анулиране на възможни присъди против него - обвиняване, което министър председателят отхвърля.

Министърът на правораздаването Ярив Левин укори съдиите, че са " взели в ръцете си всички пълномощия, които в един либерален режим са уравновесено разпределени сред трите управляващи ".

Левин, архитектът на промяната на правосъдната система, съобщи в Telegram, че решението " лишава гласа на милиони жители ".

Десетки хиляди стачкуващи се събираха ежеседмично против държавните промени, като митингите бяха прекъснати заради експлоадирането на войната сред Израел и Хамас през октомври.

Поправката за " разумността ", единствената част от пакета за правна промяна, която влезе в действие, беше и една от най-спорните му стъпки, защото имаше за цел да ограничи правосъдния контрол над държавното управление.

Когато през юли съдружниците на Нетаняху гласоподаваха за отпадане на клаузата за аргументираност, опозиционните депутати излязоха от залата, крещейки " позор ".

Законът е представен единствено в няколко правосъдни решения, в това число в едно високопрофилно решение от предходната година, което забрани на съдружник на Нетаняху да работи в кабинета поради предходна присъда за укриване на налози./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР